Atunci cand vorbim despre sanatate si despre legatura dintre aceasta si alimentatie, intotdeauna apar in ecuatie vitaminele. Paradoxul este ca de multe ori nu stim prea bine ce sunt ele, de ce sunt atat de importante pentru organism si – mai pragmatici fiind – de unde le putem asimila. Provocati de scrisoarea cititorului nostru Tudor Rosu din Iasi, ne vom referi mai jos la complexul de vitamine B, catre care probabil multi dintre noi au fost „ghidati”, inca din perioada copilariei.
Vitaminele au venerabila varsta (ne referim la momentul descoperirii lor) de circa un veac, eveniment datorat polonezului Cazimir Funk. Ele sunt absolut necesare derularii multor procese fiziologice din organismul nostru, indispensabile sistemului imunitar, vederii, cresterii, vindecarii unor boli grave; adevarati aliati in sanatate, care – tratati cu respectul cuvenit – nu ne vor trada niciodata. Insuficienta lor se determina prin analizele sangelui sau dupa unele simptome, cum ar fi oboseala aparent nemotivata, pielea uscata, unghiile „faramicioase”, declansarea unor infectii s.a.m.d. Inlesnind buna utilizare a principiilor nutritive, vitaminele ne sunt necesare in cantitati extrem de mici, trebuie sa le consumam printr-o alimentatie corecta, dar si sa le protejam, pentru ca organismul nu are capacitatea de a si le produce singur.
Complexul vitaminelor B are un rol deosebit, deoarece intra in structura unor enzime. Astfel, vitamina B1 este indispensabila metabolismului glucidelor, regleaza functionarea sistemului nervos si a celui muscular. Carenta vitaminei B1 determina boala numita beri-beri, mai raspandita in comunitatile care se hranesc preponderent cu orez decorticat. Simptomele bolii sunt: tulburari ale sistemului nervos central si periferic, convulsii, oboseala, paralizia extremitatilor, tulburari gastrice si respiratorii. Unele pilule nerecomandate de medic pacientului sau fumatul destabilizeaza efectul vitaminei B1 si apar tulburari hepatice.
B2 este vitamina esentiala pentru metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Lipsa acesteia cauzeaza dermatoze, tulburari trofice ale cresterii unghiilor si parului, cataracta.
B3 participa la toate reactiile metabolice ale organismului, este necesara cresterii, iar absenta ei produce pelagra.
B5 contribuie la mentinerea sanatatii pielii si a mucoaselor, ajuta la procesul de cicatrizare a ranilor.
B6 este vitamina cu un rol important in metabolismul proteinelor si al aminoacizilor; de asemenea, e o aliata a sistemului imunitar.
B9 este elementul de baza in formarea acizilor nucleici, a cromozomilor si are rol in imunitatea celulara. Lipsa acestei vitamine genereaza anemii ori determina nasteri premature. De asemenea, poate antrena malformatii ale fatului (de tip spina-bifida), ale sistemului nervos in formare si cauzeaza cancerul de col uterin.
B12 este indispensabila sintetizarii hemoglobinei. Asigura buna functionare a celulei nervoase, dar insuficienta vitaminei B12 duce la anemii grave, la tulburari nervoase si digestive.
Unde gasim vitaminele B?
– Vitamina B1 – in cereale, legume, carne, oua, cartofi.
– Vitaminele B1, B2, B3, B5 – in drojdia de bere, cereale, ficat, carne, germeni de grau, paine neagra.
– Vitamina B6 – in grau, conopida, fasole verde, bame, peste.
– Vitamina B9 – in legume, lapte, fructe.
– Vitamina B12 – in peste, galbenus de ou, fructe, raci.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii