Se cultiva pe arii largi in gradinile oamenilor, dar nu pentru alimentatia personala, ci ca hrana foarte eficienta (agreata, indestulatoare, sanatoasa) pentru porci. Dovleacul – cel despre care vom prezenta mai jos informatii probabil mai putin cunoscute – insumeaza insa si o serie de calitati terapeutice remarcabile, care il fac sa merite din plin interesul nostru, macar din punct de vedere medical. Culoarea galben-portocalie a dovleacului este o dovada clara a faptului ca acesta contine din plin antioxidanti si betacaroten.
Datorita antioxidantilor, el impiedica aparitia bolilor cardiovasculare, iar betacarotenul din compozitie ii confera proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange (vorbim despre o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A).
Dovleacul este una dintre legumele sarace in calorii, furnizand doar 26 calorii pe 100 g, si nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii. De asemenea, este un depozit de vitamine antioxidante precum vitamina A, C si E. Vitamina A este un antioxidant natural puternic, solicitat de organism pentru mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz. Cercetarile arata ca mancarurile naturale bogate in vitamina A ajuta corpul sa se protejeze impotriva cancerului la plamani si la cavitatea bucala.
Pulpa de dovleac contine, pe langa vitamine, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Dovleacul este o sursa de liteina si zeaxantina, doi antioxidanti din familia carotenoidelor. El este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase!
Dovleacul copt se recomanda in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9). In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita, care se schimba zilnic, pana la vindecare. In acelasi fel se folosesc cataplasme cu seminte, in inflamatii, plagi sau arsuri. Pe de alta parte, antioxidantul natural zeaxantina filtreaza razele ultraviolete care patrund in retina, astfel ajutand la protejarea de "boala maculara legata de varsta" (BMLV) la batrani.
De la dovleac se folosesc aproape toate partile componente. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul. Ele au rolul de a distruge colesterolul si de a regenera organismul. Semintele constituie o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, buni pentru sanatate, dar contin si lecitina si protide. De asemenea, acestea furnizeaza si suficienta fibra dietara si acizi grasi mononesaturati, care sunt buni pentru inima.
Dovleacul este recomandat in caz de leucemie si chiar cancer. Magneziul din seminte alunga oboseala si lecitina imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte (sa fie neprajite) si veti observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei. De altfel, cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac, care ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfundarea vaselor de sange, reglarea colesterolului, stimularea activitatii rinichilor.
In curele de cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in placi sau alte boli greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant. Beneficiile sunt numeroase: elimina parazitii intestinali, regleaza nivelul colesterolului, ajuta la buna functionare a rinichilor, combate constipatia, arde grasimile, combate insomnia, previne tulburarile de vedere, asigura buna functionare a muschiului cardiac, elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut din dovleac). De asemenea, dovleacul reduce riscul de cancer de colon datorita continutului bogat in fibre alimentare care protejeaza mucoasa colonului de actiunea carcinogenilor, precum si datorita continutului crescut in vitamina A, care ofera o buna protectie antioxidanta locala si generala.
Persoanele care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare, daca au in dieta lor supe sau mancaruri cu dovleac crud, se vor vindeca mult mai repede. Alte beneficii: in combaterea viermilor intestinali, regenerarea celulelor pancreatice, cresterea imunitatii ficatului, afectiuni ale prostatei, mentinerea sanatoasa a vaselor de sange, a tesuturilor si nervilor etc.
Dovleacul poate fi consumat: – copt sau sub forma de placinta; – crud si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente; – inabusit in supe; l sub forma de decoct de seminte; – suc (folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii