Una dintre suferintele majore ale vârstei a treia, la majoritatea persoanelor, deriva din rarefierea structurii osoase din cauza pierderii de calciu (femeile sunt primele vizate sub acest aspect), cu toate neajunsurile „colaterale” legate de aceasta, inclusiv fracturile, care se produc mai usor si se vindeca mai greu. Farmacia naturii vine însa si de aceasta data în ajutorul suferinzilor, cu preparate eficiente, despre care vom relata mai jos.
Exista retete fitoterapeutice care permit prevenirea osteoporozei, dar si consolidarea fracturilor pricinuite de aceasta maladie. Pe lânga retetele de ceaiuri ceva mai comune, exista si plante mai putin cunoscute la noi, cum este bambusul, cu efecte importante în acest domeniu terapeutic.
Coada-calului. Preparati un decoct din partea aeriana a plantei, în felul urmator: puneti 40 g de planta într-un litru de apa si lasati peste noapte, aproximativ 8 ore, la macerat; fierbeti apoi 15 minute, dupa care lasati sa se infuzeze înca 20 de minute; strecurati preparatul, adaugati înca un litru de apa si lasati sa se raceasca. Consumati acest remediu timp de o luna, câte 3 cesti pe zi.
Salvia. Pentru prepararea unui ceai destinat tratarii osteoporozei se foloseste o lingurita de planta (frunze), pentru a se obtine o ceasca de ceai; se lasa sa fiarba fix 3 minute si se consuma una-doua cesti pe zi.
Ceai verde (de evitat ceaiul negru). Un studiu derulat pe 5 ani cu participarea a 1.500 de femei a relevat un lucru interesant: consumul regulat de ceai determina mentinerea unei bune densitati minerale osoase, aceasta fiind cu circa 2,8% superioara fata de cea a persoanelor care nu beau ceai. În plus, nu s-a observat niciun efect secundar.
Lamâie cu ou. Vorbim despre o reteta veche si foarte eficienta, deloc dificil de preparat. Se pune într-o ceasca un ou crud bine spalat, se stoarce zeama de la o lamâie si se toarna deasupra. Se lasa astfel peste noapte, perioada în care aciditatea sucului de lamâie va extrage din coaja oului tot calciul. Preparatul respectiv se va bea dimineata, iar cura se poate urma câteva saptamâni si reluata dupa o pauza corespunzatoare.
Bambusul este o planta cu continut ridicat de siliciu, compus mineral care intervine în metabolismul calciului si în fixarea lui osoasa; mai mult, acest oligoelement are si un efect remineralizant, ceea ce face ca bambusul sa devina eficace în lupta contra demineralizarii oaselor, prezenta în osteoporoza. O cura cu bambus presupune consumul de pulbere sau gelule, de 3 ori pe zi, în timpul meselor. Pentru grabirea vindecarii fracturilor si consolidarea osului, gelulele de bambus se iau împreuna cu ulei din ficat de sturion. De retinut ca bambusul este contraindicat femeilor însarcinate si copiilor sub 7 ani.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii