In principiu, florile, ca plante decorative, sunt facute pentru a fi admirate. De nenumarate ori insa, frumusetile inegalabile ce ne desfata simturile cu simfonii de culori, forme si parfumuri sunt si redutabile leacuri naturale împotriva a numeroase afectiuni. Este si cazul unei flori care la noi se bucura de o extraordinara apreciere si traditie, dând, spre exemplu, o culoare deosebita, aproape spirituala, dar si o nuanta puternica de vitalitate sobrului mediu manastiresc: muscata.
Ca remediu din zona blânda a fitoterapiei, muscata are actiune antispasmodica, antiinflamatoare, antiedematoasa, analgezica si antiseptica. Frunzele tinere proaspete ajuta în bolile de rinichi, dizenterie, probleme intestinale. Planta este utilizata pe o scara larga în bolile inflamatorii ale nasului si gâtului, ajuta la tratarea otitei, amigdalitei, durerilor de gât si altor maladii; de asemenea, e un bun remediu în ischemie, tahicardie, aritmii. Uleiul volatil de muscata are asupra organismului uman un efect calmant pronuntat si amelioreaza depresia, starile nervoase si cele depresive. Este suficient sa puneti câteva ghivece cu muscate în dormitor pentru ca acolo sa domneasca o atmosfera de pace si liniste. Uleiul de muscata elimina spasmele vaselor de sânge si astfel durerile de cap, îmbunatateste circulatia sângelui, actioneaza benefic în nevralgii, nevrite, sindromul radicular, scade nivelul de zahar din sânge. În unele specii de sunt prezente anticoagulante, care împiedica formarea cheagurilor de sânge si tromboflebitei.
Infuzia din radacini este un sedativ eficient, reduce tensiunea arteriala, iar rizomii de muscate rosii opresc cresterea tumorilor maligne. Hipertensiunea arteriala, tulburarile nervoase, iritabilitatea se trateaza cu urmatorul preparat: u se toaca o lingura de frunze proaspete de muscata, se pun într-o cana cu apa clocotita, se tin într-o baie de apa timp de 5 minute, apoi se lasa sa se linisteasca o ora si se strecoara; u se administreaza câte o lingura de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masa; u cura dureaza o saptamâna. În durerea de dinti se aplica o frunza de muscata pe obraz, pe partea dureroasa, pentru 20 de minute; daca durerea revine, puteti repeta.
Conjunctivita si blefarita se trateaza dupa cum urmeaza: o lingura de frunze sau flori maruntite se pun într-o cana cu apa clocotita si se lasa timp de o ora; se strecoara, se storc resturile si se spala ochii; puteti folosi infuzia pentru comprese.
Pentru cine are furuncule, ulcere, plagi purulente: se toarna apa clocotita peste frunza de muscata, se raceste si planta oparita se aplica pe zona afectata a pielii, iar deasupra se pune un bandaj, care se schimba de doua ori pe zi. Nu în ultimul rând e bine sa se stie ca muscata poate curata aerul de bacterii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii