Suferinzii de boli hepato-biliare cad cel mai adesea victime indigestiei si colicilor la ocazii speciale, cum este Pastele, cand excesele alimentare si bahice sunt la ordinea zilei. Acestea au efecte dezastruoase asupra ficatului si vezicii biliare. Cea mai frecventa forma de manifestare este criza biliara. Prea multe grasimi si prajeli, sosuri grele si maioneze asociate cu alcool pot genera blocaje ale vezicii biliare.
Cefaleea, greata, starea de voma, durerile intercostale sunt numai cateva dintre manifestarile care anunta o dereglare la nivel hepatic si biliar. Incercati sa consumati cu moderatie carne de miel, care, se stie este foarte greu de digerat, si atunci cand o faceti neaparat insotiti-o cu o garnitura de legume fierte la aburi sau proaspete, sub forma de salata. Acelasi lucru este valabil si pentru ouale fierte si cozonac, ce contin extrem de mult colesterol. Evitati de asemenea tocaturile din carne de porc, cu multa ceapa prajita. Cea mai sanatoasa carne este cea de curcan care contine foarte putine grasimi. Preparata la cuptor, cu multe verdeturi de sezon, poate inlocui cu succes stufatul de miel.
Nu adaugati la mancaruri condimente in exces. Acestea pot genera disfunctii la nivelul ficatului si vezicii biliare. Feriti-va de afumaturi: chiar daca sunt gustoase si nelipsite de pe masa festiva, sunt total contraindicate convalescentilor dupa hepatite sau bolnavilor cronici de ficat, fiind extrem de greu de metabolizat. Evitati dulciurile prea concentrate, cu creme pe baza de unt sau smantana. Preferati-le pe cele care au la baza fructe si creme cu lapte, de vanilie. Se recomanda mai ales prajiturile cu albus de ou si aluaturile uscate, cu foarte putina grasime, cu branza de vaci si marmelada. Nu uitati sa beti multe lichide – apa, ceaiuri aromate, sucuri de fructe si de legume – sunt indispensabile unei digestii perfecte.
In cazul in care aveti doar o sensibilitate la nivel hepatobiliar puteti preveni eventualele necazuri daca va pregatiti inaintea inceperii lantului de festinuri un amestec de 500 g miere de salcam sau de tei cu 90 g praf din radacina de tataneasa si 10 g propolis ras fin. Luati zilnic, dimineata si seara, cu o jumatate de ora inainte de masa cate o lingurita din acest macerat. De asemenea, cu o saptamana inainte de Paste, pentru a creste secretia de bila, facilitand totodata detoxifierea ficatului si digestia grasimilor beti o data pe zi un ceai pe baza de anghinare, brusture si ridiche neagra. Continuati tratamentul trei zile dupa sarbatori.
Ceaiuri utile
Infuzie de rostopasca. Pentru a calma o criza biliara, nimic nu egaleaza efectul extraordinar al infuziei de rostopasca. Turnati peste o lingura de planta uscata o cana cu apa fiarta. Luati cate o lingura de ceai din ora-n ora. In cazurile rebele, puteti administra primele doze la intervale de 30 de minute. Atentie! Nu beti tot ceaiul dintr-o data, caci planta are un bogat continut de papaverina si, in cantitati mari poate deveni toxica.
Decoct de cicoare. Toate organele plantei, dar mai ales radacinile, au actiune hepatoprotectoare pronuntata, fiind utile in insuficienta biliara, colici hepatice, congestii hepatice etc. Fierbeti vreme de cinci minute intr-o cana cu apa doua lingurite de radacini maruntite. Beti ceaiul caldut, in trei reprize, inainte de mesele principale.
Decoct de papadie. Fierbeti timp de cinci minute doua lingurite de pulbere de planta intr-o cana cu apa. Beti 1-2 cani pe zi, sau chiar mai mult, in loc de apa.
Infuzie de sunatoare. Preparati o infuzie dintr-o lingura de planta la o cana de apa clocotita. Beti trei cani pe zi, pentru a favoriza secretia de bila si a reduce procesele inflamatorii hepatice.
MIHAELA VLAD
Comentarii