Se stie putin despre faptul ca o serie întreaga de virtuti aparte din punct de vedere terapeutic sunt atribuite „copiilor nenascuti” ai plantelor – mugurii – fapt pentru care acestia ocupa un loc important între metodele fitoterapeutice recomandate în foarte multe afectiuni. Gemoterapia este o metoda de tratament al carei specific e folosirea extractelor din tesuturi vegetale embrionare proaspete (muguri, ramuri tinere, scoarta ramurilor tinere, seminte etc.). Administrarea gemoderivatelor realizeaza si un „drenaj biologic”, prin care se elimina substantele nocive produse în tesuturi.
Tratamentul gemoterapeutic este usor de utilizat si lipsit de efecte secundare, chiar în cazul folosirii îndelungate. Prin acest tratament se pot rezolva multe afectiuni patologice. Gemoderivatele, ca extracte din embrioni vegetali, nu prezinta toxicitate, sunt usor de administrat si permit medicului fitoterapeut sa provoace eliminarea toxinelor din corpul bolnavului, înainte de initierea unui tratament homeopatic. Avantajul acestei fitoterapii este ca gemoderivatele pot fi prescrise individual sau pot fi combinate cu fitoterapia traditionala, mostenita de secole de la medicina populara si îmbogatita ulterior.
Drenarea organismului
Retetele de gemoterapie au fost întocmite pe baza unei vaste documentatii, dar si prin culegerea din mediul satesc a multora dintre ele. Acestea au fost prezentate ca atare, cu precizarea folosirii extractiilor sub forma de picaturi, precum si a folosirii tincturii de baza, precizandu-se boala si cantitatea de ingerare a lor, eventual în asociere cu terapia homeopata. Utilizarea tincturii este foarte practica si rapida, fiind suficienta diluarea în apa a cantitatii de picaturi prescrise zilnic.
Preparatele gemoterapeutice pot fi prescrise cu usurinta de catre medic, însa fiecare preparat necesita indicatii competente, în functie de actiunea pentru care sunt indicate. Ele permit limitarea utilizarii medicamentelor chimice care, în ciuda eficacitatii, determina si aparitia unei liste interminabile de efecte secundare. Toate substantele vegetale aflate în maceratele gemoterapice contin multiple minerale, substante hormonale, aminoacizi si elemente structurale proteice, precum si oligoelemente.
Actiuni la nivel celular
Actiunea preponderenta a gemoderivatelor se refera la stimularea functiei de reechilibrare a homeostaziei celulare si tisulare. Trebuie spus ca fitoterapia clasica actioneaza numai la nivel functional si metabolic, în timp ce gemoterapia îsi extinde actiunea la nivel organic si celular. Efectul sau tinteste spre reglarea functiilor vitale ale celulei, astfel încît intervine în metabolism într-un mod subtil, non violent dar profund.
Cele mai des folosite macerate în practica uzuala sunt cele din muguri de coacaz negru, zmeur si rozmarin. Ca actiune farmacologica, extractul din muguri de coacaz negru este un „cortison-like”, stimuland secretia hormonilor antiinflamatorii, imunitatea, fiind în acelasi timp si un foarte eficient drenor universal. Specialistii îl recomanda în cazul sindroamelor alergice acute, în astm bronsic de tip alergic, bronsite alergice, urticarie, dermatoze, eczema atopica, sindroame inflamatorii la nivel local si general dar, în special, la nivelul mucoaselor aparatului respirator, digestiv si urinar, precum si în toate cazurile cu VSH crescut.
Excelentul extract la care ne referim este folosit, în asocieri, în cazuri de reumatism, artrite, artroze, fibrom uterin, chist ovarian, prostatite si adenom de prostata. Asociat cu remediul homeopat similimum si apoi cu remediul homeopat constitutional duce la obtinerea unor rezultate remarcabile în cazuri de alergii – au disparut simptomele deranjante pentru pacient; otite acute – a disparut durerea, iar examenul ORL efectuat de catre medicul specialist a confirmat disparitia afectiunii; hepatite virale de tip B si C – analizele de laborator au aratat normalizarea probelor hepatice dupa 3 luni de tratament, în paralel cu ameliorarea starii generale si a apetitului. Extractul de coacaz negru a fost administrat atat la copii (40 picaturi de 2 ori/zi), cat si la adulti (50 picaturi, de 2 ori/zi); în niciun caz nu s-au semnalat efecte adverse.
Mladite bune la toate
Pentru femei de orice varsta, unele preparate dintre cele la care ne referim aici fac adevarate miracole. Extractul din mladite de zmeur este de asemenea un remediu gemoterapic, care regularizeaza secretia hormonala ovariana la pubertate si la menopauza si este antispasmodic uterin. El este indicat în tulburari premenstruale (tensiune mamara, dismenoree), fibrom uterin, chist ovarian, metroragie, menoragie, amenoree, metrita, vaginita, pilozitate excesiva la pubertate, iminenta de avort. Se iau 30 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, în putina apa. În asocieri, se iau cate 50-70 de picaturi, în putina apa, o data pe zi. Acelasi macerat a fost prescris si în urmatoarele situatii: absenta ciclului menstrual, chist ovarian, fibrom uterin.
În ce priveste extractul din mladite de rozmarin, acesta este activator metabolic prin stimularea sistemului reticulo-endotelial, drenor hepato-biliar, colecist si al cailor biliare (coleretic si colagog). Este hipocolesterolemiant, creste moderat tensiunea arteriala si este stimulator cerebral. Se recomanda, de asemenea, în dischinezie biliara cu hiper si hipotonie, colecistite cronice, insuficienta hepatica usoara.
Totodata, ajuta la regularizarea tensionala a hepaticilor, în caz de litiaza biliara si urinara, fiind un foarte bun tonic psihic. Simptomele subiective (greata, constipatie, cefalee, dureri abdominale) se amelioreaza în 2-3 zile de tratament.
Analizele de laborator efectuate la 3 luni de la începerea tratamentului au confirmat normalizarea probelor hepatice si a colesterolului, iar ecografiile efectuate dupa 3-5 luni de tratament au aratat micsorarea sau disparitia calculilor biliari sau renali. Referindu-ne la efecte nedorite, precizam ca nu se administreaza seara, din cauza actiunii stimulatoare cerebrale; de asemenea, este contraindicat la pacientii cu epilepsie si la hipertensivi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii