Binecunoscutul musetel, destul de frecvent utilizat în medicina populara româneasca, este apreciat – ca planta medicinala – aproape exclusiv ca un bun dezinfectant ori pentru tratarea ochilor bolnavi si, de asemenea, la tara, era folosit (pe alocuri, si astazi are aceasta utilizare) sub forma de ceai, efectiv ca aliment la micul dejun. Evident, simultan cu hranirea el îsi face însa si „datoria” de remediu. Iar sub acest aspect va prezentam astazi una dintre virtutile sale mai putin stiute, însa categoric eficace, dupa cum vom arata in continuare.
Daca vreti sa folositi un remediu natural suta la suta pentru calmarea starilor nervoase, puteti alege între musetel si valeriana. Ele au rolul de a calma spasmele musculare si sunt cele mai bune sedative din aria terapiilor blânde.
Musetelul
– Pentru îndepartarea starilor tensionate, specialistii în medicina naturista recomanda ceaiul de musetel seara, înainte de culcare, cu putina lamâie proaspata.
– Inhalatiile cu ceai de musetel vor regla respiratia, ritmul cardiac va fi normalizat si astfel va veti putea odihni pâna dimineata.
– Folosit sub forma uleiurilor esentiale, în baie, musetelul îsi face rapid efectul. În baia obisnuita, cu apa la o temperatura suportabila, adaugati câteva picaturi de ulei esential. Mirosul placut si efectul sedativ al musetelului va vor detensiona pe loc si toate problemele vor disparea pentru câteva minute, pâna când veti adormi.
– Musetelul poate fi folosit cu succes pentru tratarea starilor de anxietate, dar efectele vor fi sesizate dupa cel putin o saptamâna de tratament.
Valeriana
– Ca tratament în eliminarea starilor nervoase, valeriana se poate folosi atât ca infuzie, cât si ca pudra sau tinctura. Are aceeasi actiune precum musetelul, diferenta fiind ca valeriana este mult mai concentrata, mai „puternica” si ar trebui sa fie folosita numai de adulti.
– Dozele în tratamentele naturiste cu valeriana sunt reduse, pentru ca uleiul volatil al plantei este foarte concentrat si o folosire necorespunzatoare poate avea efecte nedorite asupra organismului.
– Sub forma de infuzie, valeriana este eficienta daca se utilizeaza o data pe zi, iar daca folositi tinctura, o lingura dimineata este suficienta pentru un efect îndelungat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii