Pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvolta din saruri si minerale care sunt transportate de urina. Consistenta pietrelor este tare si pot avea dimensiuni variate de la câtiva milimetri pâna la câtiva centimetri în diametru. Desi provin de la rinichi, vor fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezica si uretra) si deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar.
Simptome si posibile erori
Atunci când calculii renali se deplaseaza în tractul urinar pot provoca: l durere puternica în zona spatelui, abdomenului inferior sau zonei genitale; l senzatie intensa de arsura în timpul urinarii si dificultate în eliminarea urinei; l urinare cu sânge; l ameteli si varsaturi. În majoritatea cazurilor, pietrele mai mici, nu provoaca simptome. În schimb, simptomele respective pot fi interpretate eronat, daca apartin, de fapt, altor afectiuni. De pilda, daca durerea din zona lombara sau a pelvisului apare dintr-odata, este indicat sa mergi la medic. Durerea abdominala poate fi asociata cu multe afectiuni, inclusiv cu o apendicita sau, în cazul femeilor fertile, cu o sarcina extrauterina. Totodata, durerea din timpul urinarii poate fi si simptomul unei infectii urinare sau al unei infectii cu transmitere sexuala.
„Macinare” sau conservare?
Exista mai multe tipuri de tratamente ale calculilor renali. Medicul ar putea prefera o anumita tehnica în defavoarea alteia, în functie de marimea si localizarea pietrei renale, dar si de tratamentul care a fost urmat.
Tratamentul conservator. Pentru ca multe dintre pietrele renale sunt suficient de mici pentru a fi eliminate pe cale naturala în timpul urinarii, medicul poate recomanda bolnavului sa bea cât mai multa apa care va ajuta la îndepartarea pietrei. În unele cazuri este necesara administrarea de calmante, pentru ca durerea sa fie ameliorata. Atunci când o persoana elimina o piatra, indicat ar fi ca aceasta sa fie dusa la laborator pentru a se analiza continutul. Astfel se poate stabili ce alimente trebuie evitate (cele ce ar putea contribui la formarea pietrelor). În afara de apa se pot consuma si sucuri naturale de lamâie, care au rolul de a stimula eliminarea pietrei.
Litotripsia extracorporala cu unde de soc. Medicul poate considera ca aceasta tehnica este potrivita în cazul unui bolnav pentru spargerea unui calcul renal. Cu ajutorul unui aparat, undele de soc de la nivelul pielii vor fi orientate spre calcul si îl vor farâmita în fragmente foarte mici, care vor fi eliminate în mod natural, prin sistemul urinar.
Nefroscopia. Acest procedeu este utilizat atunci când calculii renali sunt mari si presupune inserarea unui tub prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii, din spate lateral, spre abdomen si rinichi, pentru a ajuta la drenaj. O camera cu fibra optica, numita nefroscop, ofera imagini exacte ale locului de amplasare al pietrei, iar cu ajutorul unei sonde alimentate cu energie, calculul renal va fi dezintegrat în bucati mici.
Ureteroscopia. Ureteroscopul este un instrument optic de mici dimensiuni cu un tub telecopic foarte subtire, o camera de luat vederi si o carcasa de mici dimensiuni; acesta este introdus prin uretra, vezica urinara si ureter, în locul în care se afla piatra.
Exista doua tehnici prin care calculul va fi scos: fie este prins în carcasa si este tras afara fie este sfarâmat prin intermediul unui instrument introdus în ureteroscop.
* * *
Pentru prevenirea formarii calculilor renali: – în primul rând, se recomanda consumul unei cantitati optime de apa pe zi (8-10 pahare); – este nevoie de un consum normal de fibre, în special luate din cereale integrale, fasole, varza, morcovi; – trebuie sa se evite consumul în exces de carne de porc, vita si chiar pui; – trebuie sa îti iei cantitatea necesara de calciu în fiecare zi, în paralel cu o dieta nu foarte bogata în sodiu; – evita alimentele bogate în oxalati, bineînteles, consumate în exces.
În caz ca nu esti obisnuit sa bei foarte multa apa, cantitatea trebuie sa creasca treptat, cu câte un pahar pe zi, pentru a lasa timp organismului sa se obisnuiasca cu schimbarile. Îti poti da seama foarte usor daca bei suficiente lichide, din coloratia urinei. Când aceasta este galben deschis, înseamna ca te hidratezi cum trebuie. Daca urina este închisa la culoare, atunci ai nevoie de mai multe lichide. În acelasi timp, daca regimul tau de viata este unul sanatos si totusi dezvolti calculi renali, înseamna ca ai nevoie de un ajutor medicamentos si este cazul sa ceri sfatul unui medic specialist. De fapt, înca de la primele simptome care îti indica faptul ca ai putea avea pietre la rinichi, trebuie sa mergi la medic pentru a face investigatii de specialitate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii