In tarile tropicale, curmalele si-au castigat reputatia de „paine a desertului”. Ele fac parte din fructele deopotriva delicioase si cu virtuti terapeutice uimitoare. Curmalele erau utilizate in medicina traditionala, pe scara larga, pentru a combate diferite tipuri de cancer, tuberculoza, toate tipurile de tumori, precum si alte boli infectioase. Se crede ca, uscate, aceste fructe influenteaza in mod pozitiv creierul, crescand eficienta lui cu 20% sau mai mult.
Curmalele contin mult fier, magneziu, fosfor si saruri minerale, vitaminele grupelor A si B, aminoacizi, proteine etc. Oamenii de stiinta cred ca 10 curmale pe zi sunt suficiente pentru a asigura necesarul zilnic al unei persoane, in magneziu, cupru, sulf si jumatate din necesarul de fier, precum si un sfert din necesarul de calciu. Unii nutritionisti spun ca o curmala si un pahar de lapte pot asigura necesarul minim al omului in substante nutritive. 23 de tipuri de aminoacizi continuti de curmale lipsesc in majoritatea altor fructe.
De asememnea, fructele uscate contin 60-65% zahar (cel mai mare procent, comparativ cu toate celelalte fructe). Este vorba in primul rand despre glucoza si fructoza, al caror consum nu are consecinte negative pentru sanatatea umana, in comparatie cu zaharoza, de exemplu. Datorita continutului ridicat de potasiu, medicii recomanda consumul curmalelor in cazul bolilor cardiovasculare. In insuficienta cardiaca, curmalele stimuleaza activitatea inimii, restabilesc fortele dupa o boala indelungata. Totodata, ele sunt recomandate femeilor in timpul sarcinii, al nasterii si alaptarii. Pe de alta parte, se sugereaza consumul lor in loc de dulciuri celor care tin anumite diete si incearca sa isi mentina greutatea normala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii