Printr-o traditie a legumiculturii si gastronomiei noastre, broccoli nu e prea consumat la noi, desi are o savoare deosebita, nu e pretentios la gatit si la servit, iar pe de alta parte insumeaza si o serie de calitati ce-l recomanda pentru mentinerea sanatatii organismului, dupa cum vom arata mai jos. S-ar putea explica intr-un fel toate acestea prin familia din care provine si care include si varza, de departe preferata mai mult de romani in felurite preparate culinare. Totusi, chiar daca pe langa „capatana” respectabila a verzei broccoli pare un pui, el nu e remarcat doar de bucatari si consumatori, ci se afla si in atentia cercetatorilor interesati de virtutile sale curative.
Oamenii de stiinta britanici cred ca sulforafanul, o substanta chimica pe care o contine aceasta leguma, interactioneaza cu celulele carora le lipseste o gena antitumorala-cheie, pentru a reprima cancerul de prostata. Cand gena numita PTEN se dezactiveaza sau slabeste din putere, poate declansa boala, dar s-a demonstrat ca in functie de acest lucru sulforafanul – prin urmare, implicit, un consum important de broccoli de catre persoana vizata – poate actiona in sens terapeutic, impiedicand dezvoltarea cancerului.
E bine de stiut ca broccoli contine o cantitate importanta de nutrienti excelenti pentru sanatate, inclusiv vitaminele A, C, acidul folic, fibre si calciu. Aceasta leguma a devenit populara si datorita altor remarcabile beneficii pentru sanatate. Astfel: – previne cancerul (In afara performantei mentionate mai sus, privitoare la afectiunile prostatei, anumiti compusi ai sai elimina periculoasa bacterie Helicobacter pylori, care se stie ca se afla la originea cancerului gastric, dar contribuie si la impiedicarea dezvoltarii cancerului de san, cervical, totodata imbunatatind starea ficatului.); – mentine un sistem nervos sanatos (datorita continutului ridicat de potasiu, care permite si creierului sa functioneze la parametrii optimi si totodata favorizeaza cresterea regulata a muschilor); – regleaza presiunea sangvina, datorita continutului de magneziu, calciu si potasiu; – reduce colesterolul „rau”, prin actiunea marii cantitati de fibre solubile continute; – este un excelent supliment pentru dietele ce presupun anumite restrictii (broccoli este bogat in fibre, care impiedica aparitia problemelor digestive, a constipatiei, reduc mancatul excesiv si mentin un nivel scazut si mai sanatos al zaharului din sange); – contine antioxidanti puternici; – ajuta la mentinerea sanatatii inimii, la detoxifierea organismului, la imbunatatirea rezistentei oaselor.
Este necesar sa stim insa ca broccoli are si componenti daunatori organismului, prin urmare consumatorii sunt sfatuiti sa isi monitorizeze cantitatea ingerata. De asemenea, in cazul persoanelor care iau medicamente pentru subtierea sangelui, aportul excesiv de broccoli nu este indicat, intrucat ar putea interactiona cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul unui atac vascular cerebral. Pe de alta parte, consumul a mai mult de 100-200 grame de broccoli pe zi ar putea mari probabilitatea aparitiei pietrelor la rinichi. In fine, ca la orice leguma, maniera in care este gatit broccoli ar putea avea impact asupra capacitatii acestuia de a oferi nivelul corect de nutritie. De aceea, consumul legumei crude constituie cea mai buna cale de a obtine toti nutrientii continuti. Dar si prepararea la temperatura moderata si/sau la abur, timp de 5 minute, ofera sansa de a retine cat mai mult din nutrientii sai.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii