Atunci cand se apropie si mai ales dupa ce s-a instalat cu drepturi depline iarna, ne preocupa mult mai intens decat in restul anului (oare de ce?) legatura dintre caracteristicile sezonului parcurs si sanatatea noastra. Iar cand este vorba despre frigul si umiditatea sezonului rece, aproape exclusiv ne gandim la raceli si gripe, la reumatisme, incidente legate de alunecari si caderi pe gheata etc. Din pacate pierdem din vedere alte probleme aparute exact in acelasi context, dar situate intr-un plan mai subtil, neobservabile atat de usor prin simptome curente precum durerile, febra, stranutul, tusea, ametelile etc.
Vorbim despre o categorie de depresii specifice acestei perioade a anului, determinate de cantitatea de lumina naturala mult redusa, de zilele mohorate, de frig, umezeala si nu in ultimul rand de incetinirea ritmurilor biologice care la unele specii vii se traduce prin hibernare.
V-ati pierdut buna dispozitie odata cu caderea frunzelor vestede?
Va bantuie o somnolenta aproape permanenta, nu prea aveti chef sa faceti nimic, va e permanent pofta sa „rontaiti” ceva, in special dulciuri si – hmmm! – ati inceput sa luati in greutate? Nu e o stare chiar anormala, numeroase persoane suferind in fiecare iarna asemenea transformari insidioase, chiar fara sa isi dea seama ca organismul lor intra intr-un fel de dizarmonie, de conflict cu starea mediului (a nu se confunda cu meteo-dependenta). Fiindca organismul fabrica in exces melatonina („hormonul somnului”), marind senzatia de oboseala.
Pierderea vitalitatii, de energie este cauzata in cea mai mare parte de amintitul deficit de lumina, motiv pentru care aceasta patologie oarecum insolita nu are o metoda de tratament prin medicatie ori alte metode clasice. Exista in schimb solutii blande ce pot rezolva de minune pseudo-blazarea hibernala, redand pofta de viata si deplinul optimism. Cele mai eficace, in cabinetele de terapii naturale ori la domiciliu, sunt luminoterapia, fitoterapia si masajele reflexogene. Cel putin o ora de soare pe zi, cat recomanda terapeutii pentru a ne pastra pofta de viata, nu e deloc mult.
Ce facem insa atunci cand astrul zilei nu vrea sa ni se arate?
Luminoterapia, in multe tari occidentale folosita inclusiv in spitale, se refera la expunerea in fiecare zi la o lumina care poate varia de la 2.500 la 10.000 de lucsi, timp de 30 de minute pana la 2 ore. Lampile capabile de asemenea performante pot fi gasite fie in magazinele de specialitate, fie pe internet, dar trebuie alese cu mare atentie, in primul rand urmarindu-se sa nu emita deloc raze ultraviolete, care pot cauza arsuri. Acestei proceduri e bine sa i se adauge un program de somn bine definit si respectat intocmai. Inainte de culcare, e binevenita o destindere cu o lectura placuta, cu o muzica lenta, iar orele de culcare si de trezire nu trebuie schimbate fara un motiv forte serios. E de preferat ca, daca se simte nevoia, sa se recurga la o siesta scurta in timpul zilei, decat sa se stea dimineata in pat intr-o leneveala prelungita si neproductiva.
Alimentatia este si ea foarte importanta, avand in vedere deficitul de vitamine si minerale din aceasta perioada. Asadar, e de preferat sa le luam din hrana zilnica mai degraba decat din suplimentele alimentare ce se gasesc in farmacii. Astfel, la categoria vegetale e bine sa ne orientam spre portocale, kiwi, ardei, conopida, broccoli, coacaze negre etc., iar in privinta carnii, si ea importanta, e bine de stiut ca de pilda cea de curcan sau de porc contine mult seleniu, un antioxidant care permite reducerea efectelor nedorite ale oboselii, iar codul, merlucius, somonul, crabii si scoicile ajuta din plin buna functionare a sistemului nervos datorita continutului de vitamina E si al celor din categoria B. De asemenea, fasolea uscata, lintea, oleaginoasele, drojdia de bere sau ciocolata sunt bogate in magneziu, recunoscut pentru actiunea sa antistres. Un loc aparte in alimentatia hibernala este rezervat mierii si celorlalte produse apicole (propolis, laptisor de matca, polen), inegalabile energizante si euforizante. Pentru seara, inainte de culcare, e recomandat sa se bea un ceai calmant, stimulent al somnului: tei, valeriana, paducel, passiflora.
Exista si alte proceduri blande care pot contribui la depasirea perioadelor de non-vitalitate sezoniera, dar cele mai importante sunt sus-mentionatele reguli de somn, hranire si folosire din plin a luminii. Am putea adauga evitarea bauturilor cofeinizate dupa ora 17.00, a alcoolului, a fumatului – toate acestea determinand o devitaminizare severa a organismului. In rezumat insa nu trebuie uitat principiul de baza al sezonului (si nu numai): traiti echilibrat si cumpatat, dar ascultandu-va intotdeauna, in primul rand, vocea interioara a propriului organism, a propriei fiinte, care stie cel mai bine sa va arate care va sunt capacitatile si limitele.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii