Mancam de foame, pentru ca ne-o cere organismul, din obisnuinta, dar deseori mancam pur si simplu din placerea de a manca. In orice situatie insa trebuie tinut cont de faptul ca alimentele in sine ne aduc si ne pastreaza starea de sanatate ori, dimpotriva, ne-o pun in pericol. Din fericire, traditiile culinare ale popoarelor includ de milenii si aceasta regula vitala, totusi exista si un tot mai raspandit revers al medaliei: nu prea mai respectam principiile unei alimentatii sanatoase (din nestiinta, din ignoranta, din neputinta ori fiindca ne ispitesc mai degraba preparatele de tip fast-food decat o salata). Va propunem astazi sa va satisfaceti sistemul digestiv cu ajutorul "echilibrului italienesc", urmarind totodata avantajele asupra sanatatii.
Usturoi si ceapa. Utilizate pe scara larga in tarile mediteraneene, aceste legume-condiment participa din plin la sanatatea inimii si a arterelor sangvine. Ceapa contine in special quercetina, un antioxidant foarte bine asimilat, in timp ce compusii sulfurosi precum cei prezenti in usturoi favorizeaza fluiditatea sangelui.
Feculentele. Intre risotto, pizza, bruschette si nenumaratele retete cu paste, italienii consuma la fiecare masa glucide complexe. Astfel, datorita difuziei progresive a energiei lor, se evita crizele de foame violenta si schimbarile bruste ale comportamentului alimentar.
Uleiul de masline. Ideal in bucatarie, deoarece suporta temperaturi inalte fara sa se arda, este folosit frecvent pentru salate si garnituri. E de preferat uleiul "extravirgin de prima presare la rece", pentru calitatea deosebita a acizilor sai grasi nesaturati, a vitaminei E si a polifenolilor – protectori ai sistemului cardiovascular.
Verdeata proaspata are ca principale proprietati facilitarea digestiei si a activitatii ficatului. De pilda, rozmarinul face casa buna cu mielul, cu carnea de pasare si cu cartofii natur; salvia – cu pastele si carnea de vita; cimbrul – cu legume la gratar, supe sau carne; busuiocul – cu cruditati si in mod special cu rosiile.
Peste si fructe de mare. Calmarul, crevetii si altele asemenea au un aport de lipide foare scazut, la fel ca pestele alb preparat la gratar. In ce priveste pestele gras, precum sardinele si tonul, acestea au un important continut de omega-3, indispensabili organismului.
Legumele. Regina bucatariei italiene este rosia. Deshidratata, in salate sau sosuri, feliata pe pizza, ea este plina de licopen, betacaroten, antioxidanti foarte puternici. Pe o pozitie importanta se situeaza si dovleceii (de asemenea, sursa de betacaroten) sau vinetele (care contin pigmenti antociani, protectori ai sistemului cardiovascular, ca si fibre usoare ce favorizeaza tranzitul intestinal). Totodata, cu mai putin de 20 de calorii la 100 grame, aceste trei legume se dovedesc foarte "discrete" in legatura cu masa corporala a consumatorului, oferind din plin amintita satisfactie alimentara mai ales sanatate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii