• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 1 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 1 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Seniori” ai arborilor terapeutici

„Seniori” ai arborilor terapeutici

13 martie 2014
in Remedii naturale
A A

Specie mediteraneana care pe vremuri forma paduri intregi, la noi castanul (comestibil) este intalnit in zona Baia Mare, dar si in depresiunile Tismana si Polovragi din Subcarpatii Olteniei. Alimente foarte nutritive, castanele sunt totodata adjuvante in tratamentul unor afectiuni. Castanele fara coaja contin circa 52% apa, 2,6% ulei, 4% proteine, circa 40% hidrati de carbon, saruri de potasiu in cantitati apreciabile, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, cantitati reduse de sodiu, calciu, vitaminele B1 si B2 si cantitati destul de mari de vitamina C. Valoarea calorica este de 220 kcal la 100 g castane.

 Utilizare terapeutica interna. Bogate in tanin, castanele constituie un remediu pentru diareele benigne si dizenterie. Ele sunt tonice stomahice, stimuland digestia, precum si antiseptice ale tubului digestiv. Se recomanda in alimentatia celor ce sufera de afectiuni cardiovasculare si renale, datorita continutului redus in sodiu. Castanele se recomanda, de asemenea, celor cu predispozitie la varice si hemoroizi. Valoarea lor nutritiva le confera proprietati energizante si remineralizante in asteniile fizice si intelectuale. Se recomanda in special copiilor si celor in varsta. In medicina populara, decoctul de castane se foloseste contra degeraturilor, sub forma de bai locale sau cataplasme. Decoctul se prepara din 15-20 g fruct la un litru, dandu-se in clocot 2-5 minute, dupa care se lasa la infuzat inca un sfert de ora; se beau 2-3 cani pe zi. Sub forma de piure de castane coapte sau fierte, se consuma dupa masa de pranz si seara.

 Adus din Persia de catre romani in primele secole ale erei noastre, nucul a gasit conditii favorabile de dezvoltare in tara noastra. Nucile au o valoare biologica foarte ridicata – sub raport energetic, plastic, favorizand unele functii metabolice. Sunt recomandate in alimentatia celor slabiti, a convalescentilor, dar si a omului sanatos. Valoare medicinala ridicata se considera in trecut ca are pericarpul, de ale carui proprietati terapeutice s-au ocupat in Antichitate Dioscoride, Pliniu cel Batran si Galen; in prezent se folosesc in acelasi scop terapeutic, validat stiintific, si frunzele. Nucile proaspete contin circa 17% apa, iar cele uscate aproape deloc. Continutul in protide este destul de ridicat (15%), iar in grasimi foarte ridicat (63%).

 Hidratii de carbon sunt prezenti in proportie de 14%, saruri de Na (4 mg%), nucile sunt foarte bogate in K (545 mg%), Ca (70 mg%), P (430 mg%), Fe (2,1 mg%), vitamina A (4 mg%), B2 (0,10 g%), niacina (1 mg%), iar vitamina C 15 mg%. Valoarea in kilocalorii este de 705, din care cantitatea de energie resorbita este de peste 90%. Extractul de nuci contine si acid Omega-3, indicat in afectiuni inflamatorii si boli cardiovasculare. Cercetari mai recente asupra uleiului de nuca indica rolul acestuia in prevenirea aterosclerozei. Pericarpul (coaja verde) era utilizat ca tonic, stomahic, actionand si in starile catarale ale tubului digestiv. Dupa ultimele cercetari, pericarpul are proprietati mutagenice si probabil carcinogene. De aceea ar fi bine sa nu mai folositi, deci, dulceata de nuci verzi!

 Contrar unor pareri generalizate, coaja verde de nuc nu contine iod. Prin continutul ridicat in tanin, are proprietati astringente care actioneaza atat in diareele rebele, cat si in oprirea hemoragiilor, iar prin continutul in vitamina C, este si antiscorbutic; in afectiunile renale se citeaza efectul adjuvant al pericarpului in litiaza renala si enurezis (incontinenta urinara). Mai aparte sunt proprietatile diuretic-depurative ale pericarpului, fiind folosit ca antidot in intoxicatiile cu compusi de mercur, manifestate prin ulceratii ale pielii si ale ganglionilor. Bune rezultate se obtin si in combaterea oxiurilor si limbricilor; in fine, se citeaza utilizarea in reumatism si guta. Extern, sucul nucilor verzi poate fi utilizat pentru indepartarea negilor la copii, precum si pentru tratarea celor scrofulosi sau rahitici. Baile cu coji de nuca se recomanda ca tonice. Fiind astringente, atat nucile verzi, cat si pericarpul se recomanda sub forma de gargara in amigdalite.

 Decoctul se prepara din 80-100 g de planta la un litru, care se adauga in apa de baie sau cu care se face gargara. Pentru indepartarea negilor, acestia se freaca usor cu suc de nuca verde de 3 ori pe zi, dar nu mai mult de 3-4 zile. Frunzele de nuc reprezinta o materie prima cunoscuta pentru proprietatile astringente, antidiareice si tonice, in scrofuloza si rahitism, precum si ca adjuvante antidiabetice. Se mai recomanda in leucoree, precum si pentru combaterea transpiratiei. Inflorescentele, si ele bogate in tanin, sunt antidiareice si antihemoragice. De asemenea, miezul nucilor asociat in parti egale cu miere este un aliment energetic aproape complet.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Hotul de carti, fascinanta poveste a unei tinere

Urmatorul Articol

Frumusete periculoasa

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Frumusete periculoasa

Civilizatie infloritoare in umbra Romei (2)

Inconfundabilul domn Renoir

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

23 octombrie 1812 – Complotul generalului Malet

27 octombrie 2025

În zorii zilei de 23 octombrie 1812, la Paris, generalul Claude François...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar: „Oameni obisnuiti”

27 octombrie 2025

În septembrie 2025, lumea filmului a pierdut o legenda: Robert Redford, regizorul...

Citeste mai departe
Blitz

Calatorie în lumea de dincolo

27 octombrie 2025

Palatul Sutu gazduieste, din 23 octombrie, expozitia „Calatoria în lumea de dincolo....

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten ferm si luminos

27 octombrie 2025

Aspectul sanatos, tanar, frumos al tenului bine hidratat se mentine si cu...

Citeste mai departe
Femina Club

Suc de legume si fructe

27 octombrie 2025

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.