Creierul omenesc are nevoie, pentru a se maturiza, de… un milion de ani. Aceasta perioada se poate reduce pronuntand corect silaba „OM”, de 12 milioane de ori; adica timp de 3 ani, daca ne antrenam 8 ore zilnic! Intervalul poate fi scanat prin tehnica „tragerii spirituale cu arcul”. Totusi nu disperati, insa nici sa nu va ganditi la cele spuse aici ca la o gluma. In primul rand pentru ca undele sonore reprezinta o forta colosala.
Chiar daca pare a fi vorba despre un simplu mit, amintim textul biblic, care se refera la Cuvantul primordial, cu ajutorul caruia Dumnezeu a facut lumea, dar si – la polul opus creatiei – episodul asaltului evreilor asupra cetatii Ierihonului, ale carei ziduri au fost distruse cu un fel de arma bizara: sunetul trambitelor, dupa cum se relateaza in Vechiul Testament.
Mult mai aproape de noi si de data aceasta avand confirmari de necontestat, este pariul anecdotic al celebrului interpret Enrico Caruso, care a spart un pahar de sticla folosindu-se numai de… vocea sa. Mai mult, orice ins trecut prin rigorile stagiului militar stie ca un grup oarecare de oameni, in momentul in care trece peste un pod, nu trebuie sa mearga in cadenta (nicidecum sa bata pas de defilare), intrucat structura acestuia va fi distrusa, din cauza rezonantei sonore.
De altfel, oamenii de stiinta cunosc mult mai multe despre forta (folosita in sens pozitiv sau negativ) reprezentata de sunet, iar medicina chiar beneficiaza de descoperirile in domeniul respectiv. Insa nici terapiile complementare nu sunt straine de acest fenomen utilizat ca atare – o spunem fara a exagera – de milenii. Ne explica mai multe o binecunoscuta terapeuta basarabeanca, ale carei calitati poarta si girul redutabilei scoli de practici complementare de peste Prut, de pe lista maestrilor sai nelipsind numele celebrei Dijuna.
Multi dintre noi au auzit cate ceva despre mantre, despre silaba sfanta „OM”. Dar cum se pronunta acest sunet, ce inseamna mantrele, in ce mod pot fi utile? Potrivit celor mai noi date ale stiintei, creierul omenesc are nevoie de nici mai mult, nici mai putin decat… un milion de ani pentru a se maturiza! Totusi, se pare ca exista posibilitatea de a scurta acest urias interval de timp. Cum? Prin repetarea unei mantre, de 12 milioane de ori!
Ce inseamna „mantra”? Etimologic, termenul se traduce astfel: MAN = cu ajutorul, gandirii iar TRA = a apara, a proteja. MANTRA este deci o formula spirituala care ne apara de orice forta ostila. Alexandra Mosneaga, maestru extrasenzorial in bioterapie si psihoenergochirurgie, de clasa internationala, spune ca, la fel cum fortele naturale – electricitatea, energia atomica – pot fi benefice sau mortale, in functie de nivelul cunostintelor si de intentiile celui ce le utilizeaza, tot asa si forta mantrelor poate reprezenta tacere sau poate conduce la crima. Poate sa para ridicol pentru acest inceput de mileniu faptul ca un descantec sau oricum l-am numi este capabil de a birui acea imensa perioada de timp de un milion de ani, si totusi aceasta afirmatie nu e lipsita de sens.
Asa cum arata yoga, pe langa teoria concentrata care ii formeaza esenta, fiecare mantra contine o forta ascunsa in partea materiala a sa, numita Bidja, adica samanta. Prin repetarea de multe ori a mantrei, forta ascunsa este extrasa si poate fi folosita. Cea mai mareata si mai puternica dintre toate Bidja este sfanta silaba OM. In ea este cuprins sunetul nazal M (cu M-M-M cantat, vibrat) care contine intreaga putere a mantrei. Silaba se pronunta „A-O-U-M”, ca un sunet intreg, in care nici una din litere nu se aude separat, iar M vibreaza obligatoriu chiar de la inceput.
De obicei, in Bidja, M se pronunta nazal, spune Alexandra Mosneaga, de pilda precum grupul „NG” din cuvantul „GANG”. Aceasta pronuntare nazala face ca prin cerul palatin sa vibreze zona KHA, cuprinsa intre punctul dintre sprancene si glanda pineala. Daca adaugam si o concentrare profunda, tot mai intensa, vom obtine o puternica stimulare a hipofizei – centru al vointei. Trebuie ca functia sa fie redesteptata in corp, pentru ca glanda pineala sa se dezvolte.
Exact acest lucru se obtine prin repetarea sfintei mantre OM: actioneaza ca regulator principal, care se realizeaza prin chakre (statiile spiritualului) si care chiar poate fi simtit fizic sub forma unei calduri puternice de-a lungul coloanei, dupa antrenamente prelungite. Durata pronuntarii corecte a silabei sfinte OM este de 2,5 secunde, deci pentru a o spune de 12 milioane de ori ne sunt necesare opt mii de ore, adica 23 de ani, daca o repetam o ora pe zi. Daca ne vom antrena 8 ore zilnic, vor fi suficienti insa ceva mai mult de 3 ani.
Si cum numai calugarii si yoghinii isi pot consacra tot timpul activitatilor spirituale, Alexandra Mosneaga ne invata ca exista si o metoda pentru intensificarea actiunii exercitiilor: „tehnica tragerii spirituale cu arcul” care, la randul ei, necesita antrenament si se imparte in trei etape: „Aranjarea sagetii in arc”, „Incordarea arcului” si „Lansarea sagetii”. „OM” este arcul, EU (ATMAN) sunt sageata iar BRAHMA e tinta. Abordarea ei concreta presupune insa, inainte de toate, o initiere solida, vointa neclintita si rigoare spartana.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii