Descoperit ca planta de leac cu mai bine de 2000 de ani in urma, coriandrul nu trebuie sa lipseasca din farmacia verde a niciunei gospodarii. Datorita popularitatii de care se bucura in India si in multe alte zone asiatice, el a fost adoptat si de tarile europene. Actiunea sa complexa asupra sanatatii organismului se datoreaza continutului bogat in aminoacizi, uleiuri esentiale, vitamine (mai ales A si C), dar si in minerale, precum fosforul. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de fructe de coriandru la o cana de apa; se recomanda consumul a 3 cani de ceai pe zi, inaintea meselor principale, in cazul lipsei poftei de mancare. Pentru favorizarea digestiei, ceaiul se bea dupa mesele principale.
Siropul de coriandru se prepara din planta intreaga (20 de fire cu frunze si tije), care se fierb timp de 5 minute in 2 litri de apa. Apoi infuzia se strecoara si in ea se adauga 1 kg de zahar. Cand deasupra siropului apar balonase, se pune ultimul ingredient, zeama unei lamai. Siropul trebuie sa mai clocoteasca 5 minute, dupa care se toarna caldut in vase de sticla si se consuma cate o lingura, dupa mesele principale.
Iata avantajele folosirii preparatelor din coriandru pentru sanatatea noastra:
– Previne uzura ochilor. Substantele continute de planta previn uzura ochilor si scaderea acuitatii vizuale. In acelasi timp, pentru ca aceasta planta-medicament este un puternic dezinfectant, cu efecte antimicrobiene dovedite, protejeaza ochii de boli contagioase, precum conjunctivita.
– Proprietati antiinflamatorii. Ca planta aromatica, coriandrul ascunde numeroase surprize placute. Proprietatile sale antiinflamatorii il recomanda in tratarea afectiunilor reumatice, a bolilor de rinichi si a anemiilor.
– Normalizeaza valorile colesterolului.
– Calmeaza crampele abdominale.
– Previne balonarile sau diareea, favorizand secretia biliara.
– Acizii continuti ajuta suferindul sa aiba o tensiune arteriala mai mica si sa normalizeze valorile ridicate ale colesterolului rau.
– Cateva boabe mestecate improspateaza respiratia si au un rol antimicrobian.
– Studiile efectuate recent dovedesc cat de eficiente sunt solutiile concentrate, care contin coriandru, in batalia cu agentii patogeni cum ar fi: Escherichia coli (vinovata de aparitia infectiilor urinare si digestive), salmonela si stafilococul auriu. Cercetatorii au constatat ca multi dintre agentii patogeni au fost distrusi de solutiile care contin cantitati modeste de ulei de coriandru (1,6 % sau si mai putin).
– Combate astenia si epuizarea nervoasa. Coriandrul este tonic si stimulent. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient si in cazuri de epuizare nervoasa, de migrene si de astenie. Mai mult, condimentul este apreciat ca un stimulent al circulatiei periferice si ca un renumit afrodiziac. In acest caz, din vremuri indepartate, coriandrul a fost numit „iarba fericirii in cuplu”. Nu in ultimul rand, coriandrul este o sursa de bioflavonoide, utile in tratamentul hemoroizilor si varicelor.
– Scade riscul aparitiei cancerului. Mai multe studii efectuate pe animale au scos in evidenta faptul ca administrarea unei cantitati de seminte de coriandru macinate au redus valorile parametrilor tumorali. Coriandrolul din compozitia sa a demonstrat ca este un adjuvant eficient in tratarea cancerului ficatului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii