V-am prezentat in numarul precedent un subiect rareori abordat in spatiul public, dar extrem de important, atat in general, pentru populatia interesata cu adevarat de sanatatea individuala si colectiva, cat si pentru cadrele medicale si mai ales pentru responsabilii de… sanatatea acestui sistem. O sanatate inca precara, in pofida importantei sale, daca vreti, strategice pentru orice natie. Iar totul porneste – cel mai de jos – de la informarea si educarea tuturor oamenilor in legatura cu acest domeniu vital, precum si de la investitiile in el. Pentru ca nu banii lipsesc, ci buna lor gestionare, in folosul pacientilor. Pentru a aborda aceste subiecte, dar si altele, nu mai putin importante, interlocutor ne este si astazi un reputat specialist de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti, dr. Mihai PARASCHIV, medic primar ortopedie-traumatologie.
„Portret-robot” al pacientului de azi
Spitalul amintit se situeaza intr-un top neoficial pe tara, din punctul de vedere al dotarilor, al calitatii si competentei personalului, al conditiilor de analiza si tratament, motiv pentru care de altfel si solicitarea din partea bolnavilor depaseste constant anumite limite. Cu privire la specialitatea sa, dr. Paraschiv ne-a spus ca, la modul general, persoanele trecute de 50 de ani inregistreaza o patologie cronica referitoare preponderent la problemele articulare, sold, umeri, genunchi, precum si la afectiunile coloanei vertebrale.
Asupra cauzelor ar trebui sa ne aplecam cu mult interes cu totii si nu doar atunci cand noi insine devenim victime: efortul necontrolat si prea putin dozat, din anii de tinerete, alimentatia de calitate deseori indoielnica, conditiile de munca trecute de obicei intr-un plan secundar, sub deviza totalmente nesanatoasa „Bine ca am de unde sa castig un ban”, supraponderalitatea si obezitatea, patologii aflate intr-o ascensiune alarmanta; si toate, culminand cu sus-amintita lipsa de educatie sanitara, care are cauze mult mai complexe.
Din pacate, societatea noastra inca e bantuita de mai vechea imagine a omului simplu, nu foarte instruit, care lucreaza in frig sau pe canicula, ajunge epuizat la capatul unei zile de munca, fumeaza, consuma mult alcool si, mai devreme ori mai tarziu se va aseza la rand in fata cabinetului medicului ortoped. Acest domeniu trateaza astazi in proportie de circa 85% persoane de peste 60 de ani, in majoritate barbati – ne spune dr. Paraschiv.
Pe de alta parte, cele mai ferecvente maladii sunt cele cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul, dar si bolile neurologice si psihice, intr-un fel sau altul toate punandu-si amprenta asupra rezultatului ulterior. Mai explicit: sunt doi bolnavi cu acelasi diagnostic ortopedic, de aceeasi varsta, dar unul sufera si de diabet; in aceasta situatie este mult mai mare eventualitatea ca diabeticul sa faca o complicatie ulterioara, comparativ cu pacientul care nu are si alte boli asociate.
Educatie si prudenta!
Aparent insiruiri de cifre reci, statisticile privitoare la morbiditate ar trebui cunoscute si de populatie, deoarece ele indica, de fapt, puncte vulnerabile si pozitii de pe care ar trebui sa pornim pentru a ne proteja mai bine si mai eficient impotriva bolilor. Mai ales ca noi, romanii, din acest punct de vedere suntem foarte jos, in Europa si pe plan mondial.
Pentru ca ne aflam in sezonul rece, vom spune ca in aceasta perioada specialistii in ortopedie sunt cei mai asaltati de cazuri de fracturi, entorse si luxatii si in special la persoane de peste 65 de ani, la care de obicei se asociaza si osteoporoza. De aceea, invitatul nostru sfatuieste populatia sa evite, pe cat posibil, deplasarile, sa poarte haine si incaltari adecvate, care sa protejeze impotriva alunecarilor si caderilor, iar cei ce se misca mai greu sa fie eventual insotiti de persoane viguroase.
Nu in ultimul rand, un puternic semnal de alarma trebuie tras in privinta incidentei cazurilor care au la origine accidente rutiere. In ultimul an, acestea s-au inmultit mai mult decat ingrijorator, atingand circa 25-30% din totalul cazurilor ajunse in sectia de ortopedie, cel mai adesea la urgenta. Avantajul in spitalul respectiv este ca exista sali de operatie pentru bolnavii cronici, dar si, separat, sali pentru operatiile de urgenta, cele mai multe interventii avand loc in garda. De asemenea, dr. Mihai Paraschiv atrage atentia asupra gravitatii deosebite a asocierii problemelor ortopedice cu afectiunile oncologice.
In asemenea cazuri, specialistii sunt uneori constransi de imprejurari sa inoveze, efectiv, iar domnia-sa are la activ cateva asemenea situatii grave, cand pacientii au fost salvati datorita unor proteze fabricate ad-hoc, in functie de particularitatile cazului, in colaborare cu medicul plastician. Si nu e lucru putin, daca ne gandim numai la faptul mai degraba mercantil ca, in loc sa se cumpere o proteza cu 5.000 euro, s-a construit una mult mai ieftina.
* * *
Daca ar fi sa rezumam doar in cateva cuvinte ideile prezentate in articolul de fata, am alege poate notiuni ca educatie sanitara, competenta medicala si daruire, incredere si rabdare, dar ne-am referi si la proiecte lucide, investitii reale si eficiente, renuntarea la planurile devastatoare de asa-zisa austeritate, precum si oprirea „hemoragiei” de specialisti si „extirparea” acelor parti tumorale ale sistemului, care, stim prea bine, se lasa extrem de greu eliminate…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii