Intre oameni si regnul vegetal exista dintotdeauna o "relatie" si un numitor comun, incepand de la faptul ca isi produc reciproc cele necesare vietii. Dar viata terestra exista datorita luminii, respectiv energiei solare, care constituie hrana pentru plante (prin fotosinteza, ele o transforma in energie), acestea furnizandu-ne-o, la randul lor, sub forma de zahar si amidon, cu elemente de baza. In plante insa apar si substante eterice volatile, uleiuri produse in cantitati mici, a caror volatilizare depinde atat de anotimp, cat si de pozitia constelatiilor, ele continand intr-un plan aparte informatie cosmica.
Respiratia e suflet, deci viata
Principala "hrana" a tot ce inseamna fiinta pamanteasca depinde direct si vital de respiratie: viata incepe odata cu prima respiratie si se incheie cand omul isi da ultima suflare. Iar poarta dintre trupurile individului – fizic, eteric, astral – este tocmai organul mirosului, nasul. Prin inspiratie, acesta preia energiile vitale, ceea ce explica de ce mirosurile placute ne trimit efectiv stari complexe de bine, pana la extaz. In acest context, uleiurile eterice ocupa un rol important, asociat in cele mai vechi si mai rafinate culturi umane cu divinul. Miresmele descatuseaza simturile, inaripeaza gandurile, pot seduce, domoli, elibera, bucura, ele sunt efectiv traite, fapt ce devine o adevarata alchimie a experientei individuale.
Uleiurile eterice au ca rol principal comunicarea cu alte sisteme. Cu ajutorul lor ne putem activa metabolismul, feromonii stimuleaza interrelationarea noastra, a oamenilor, dar si a celorlalte specii animale, in mod esential ei intervenind pozitiv, cu intensitate, in sexualitate, fara de care planeta ar fi un imens pustiu. Uleiurile eterice actioneaza si ca inamici ai bacteriilor si virusilor, totodata aparandu-ne si impotriva multor insecte agresive. Cat despre partea din planta furnizoare uleiului eteric, acesta cuprinde practic fiecare element: radacina, lemn, rasina, scoarta, frunze, boboci, flori, fructe, coji de fructe.
Aromaterapia, mai concret
Modul de administrare a uleiurilor este variabil, in functie de afectiune si de localizarea ei. Inhalatiile sunt recomandate persoanelor care nu pot ingera medicamente sau nu agreeaza ceaiurile, in special pentru afectiuni ale cailor respiratorii (raceala, sinusuri blocate, cefalee, tuse, expectoratie etc.), tensiune arteriala ridicata, dureri cervicale. Emanatiile de arome prin intermediul lampilor odorante a devenit si la noi o modalitate simpla, foarte raspandita, de dispersare a uleiurilor eterice in scop curativ.
Compresele sunt foarte util a tratament in cazul unor afectiuni ale pielii, dureri musculare sau toracice ori pot fi folosite la nivelul unei arii cu probleme, cum este de exemplu dismenoreea. Eficienta cea mai mare a compreselor se inregistreaza in probleme ale pielii, nevralgice, echimoze, plagi deschise, dismenoree, luxatii, in arsuri, prurit alergic, intepaturi de insecte, avand si actiune antiseptica. Baile cu esente eterice uleioase au vizibile efecte benefice in insomnie, tensiune nervoasa, afectiuni musculare, probleme circulatorii, tuse, raceala, cefalee, probleme legate de menstruatie, retentie de lichide in organism etc.
Derivata din metoda precedenta, baia la maini si picioare se practica seara, intr-o pozitie relaxata, avan cu prioritate un efect calmant, si se poate finaliza printr-un masaj cu ulei aromatic. Masajul constituie de altfel o alta metoda foarte eficienta, iata faptul ca – de pilda – medicina ayurvedica utilizeaza de mii de ani asemene tratamente, cu rezultate exceptionale, poate fi un argument imbatabil in acest sens. De asemenea, esentele eterice uleioase pot actiona si intern, prin ingerare, garantand un echilibru si o functionalitate adecvate a intestinelor, contribuind la apararea impotriva infectiilor cailor digestive sau la prevenirea unor boli precum cancerul. O selectie succinta la acest punct remarca tratarea pe cale interna a tusei, racelii, indigestiei, constipatiei si diareei, cefaleei si depresiei, cistitei, varicelor, litiazei renale si a tractului urinar.
* * *
Utilizarea terapeutica a uleiurilor eterice implica, in mod firesc, si anumite precautii si reguli, avand in vedere faptul ca, practic, intreg corpul uman constituie nu doar o bariera in calea de patrundere a agresorilor dinspre exterior spre inauntru, ci totodata si o poarta in acelasi sens. Nasul, gura, dar si pielea in ansamblul ei sunt penetrate zilnic de substante si elemente care ajuta organismul sau ii provoaca neajunsuri. De pilda, masajul nu se va practica daca pe zona respectiva exista o infectie sau o fractura. La administrarea interna nu se va folosi niciodata ulei volatil nediluat, iar la copii sunt contraindicate uleiurile de isop, cimbru, salvie, fenicul, busuioc. Vom reveni insa asupra subiectului, cu precizari si recomandari practice care, pentru orice punere in aplicare, vor avea nevoie de punctul de vedere al unui specialist, pentru simplul motiv – esential, totusi – ca fiecare astfel de tratament este individualizat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii