Un produs al stupului pe care îl gasesti din plin în Romania are numeroase efecte benefice asupra organismului. Foarte multi bolnavi semnaleaza faptul ca dupa ce au consumat laptisor de matca simptomele bolilor de care sufereau au fost din ce în ce mai putin prezente, ca unele afectiuni se vindeca mult mai repede si ca le cresc semnificativ vitalitatea si pofta de viata. Toate acestea nu ar trebui sa ne surprinda, pentru ca laptisorul de matca este una dintre cele mai bogate dintre substantele de uz alimentar (si nu numai) de pe planeta. Contine un spectru foarte larg de vitamine, substante minerale, proteine, aminoacizi si enzime. Practic se pot gasi în el toate acele substante nutritive de care organismul uman are nevoie înca din perioada copilariei.
Compusii sai stabilesc în mod natural un echilibru al proceselor desfasurate în organism, armonizeaza diferitele functii, în acest fel sprijinind mentinerea sanatatii sau grabirea vindecarii. Pielea devine mai stralucitoare si cresc mult vitalitatea si elanul tineresc pentru activitatile de zi cu zi.
Beneficiile oferite de laptisorul de matca: – este un tonic care încetineste procesele de îmbatranire si de senilitate si îmbunatateste memoria; – cresc rezistenta organismului, vigoarea fizica si scade senzatia de oboseala; – combate îmbolnavirile cu micoze si fortifica sistemul imunitar; – are efect antiinflamator si accelereaza vindecarea inflamatiilor articulare de origine reumatica; – ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau din sange; – actioneaza benefic în afectiunile cardiace, psihice si nervoase; – este benefic pentru ochi; – accelereaza vindecarea ranilor si a oaselor lezate; – este si un elixir al tineretii tenului, foarte apreciat în industria cosmeticelor.
Substantele active din laptisorul de matca. Specialistii au studiat compozitia acestui elixir si au constatat ca acesta contine cei mai importanti nutrienti daruiti omului de natura:
– Acetilcolina, o substanta care detine un rol important în transmiterea influxului nervos, atat în sistemul nervos central, cat si în cel periferic. De aceea, curele intensive cu laptisor de matca au efecte extraordinare asupra sistemului nervos.
– Un fapt mai putin cunoscut este ca laptisorul de matca este mai bogat în complexul de vitamine B – respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 – decat drojdia de bere. Dintre acestea, cea mai importanta este vitamina B5 (acidul Pantotenic), care actioneaza benefic asupra sistemului nervos si glandelor suprarenale; de aceea, B5 a primit si numele de „vitamina antistres”.
– Laptisorul de matca contine si: 15% zahar, 6% lipide, 12-13% proteine, alcatuite din 17-20 de aminoacizi esentiali, necesari pentru buna functionare a organismului, precum si minerale si colagen, o substanta care protejeaza tineretea tegumentului, a parului si a unghiilor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii