Intr-o vreme cand mass-media ne alerteaza zilnic in legatura cu pericolul imens pentru sanatate al consumului excesiv de sare, zahar, grasimi (mai nou, si de… apa, dar de ce nu se vorbeste pe acelasi ton si despre mezeluri, bauturi carbogazoase, despre surogatele de lactate etc.?), e bine sa incercam sa aflam de ce nu trebuie sa facem abuz de asemenea alimente.
Iata, de pilda, zaharul si produsele care contin zahar! Ele cresc consumul de energie si nu au valoare nutritiva; duc la aparitia cariilor dentare; in cazul consumului in cantitate sporita duc la cresterea in greutate. Sunt doar cateva motive pentru care ar fi mai potrivit sa preferati sucul proaspat din fructe stoarse, laptele si produsele lactate, iar in cazul consumului de produse zaharoase, spalati-va neaparat pe dinti ulterior.
Persoanele care consuma cantitati insemnate de zahar si alimente zaharoase se satura cu acestea si nu mai pot consuma suficiente alimente cu valoare nutritiva ridicata. Zaharul si produsele zaharoase sunt sarace in substante nutritive comparativ cu vitaminele, mineralele si fibrele. Pe durata tratamentului oricarei boli trebuie sa aveti ca scop principal aportul suficient de calorii si conservarea energiei si a greutatii corporale. Daca tindeti sa scadeti in greutate, nutritionistul va poate recomanda o alimentatie zilnica bogata in calorii, spre exemplu bogata in zahar, ca sa luati in greutate. Daca aveti insa o greutate ideala si stabila sau tindeti sa luati in greutate, nu se recomanda consumul de zahar si de produse zaharoase.
Si inca un amanunt, pentru a elimina o prejudecata destul de frecvent intalnita: zaharul nu duce direct la aparitia cancerului si nici la sporirea celulelor canceroase! Dupa cum ati inteles, consumul de zahar de catre persoanele bolnave, de exemplu, de cancer nu este recomandat nu pentru ca ar alimenta celulele canceroase, ci pentru ca nu are valoare nutritiva.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii