Desi practicata de mii de ani, litoterapia sau tratamentul si vindecarea cu ajutorul pietrelor constituie deopotriva, astazi, o metoda terapeutica blanda eficace, dar si oarecum bizara, neobisnuita. Aceasta ipostaza are la origine si convingerea umana ca pietrele sunt niste simple obiecte neinsufletite, lipsite de calitati atribuite exclusiv lumii vii. Se face astfel abstractie de faptul ca si mineralele inglobeaza energii imense, unele dintre ele nefiind prezente si la celelalte regnuri. Intre marile lor virtuti (inca neexploatate decat intr-o proportie extrem de mica) sunt incluse si cele terapeutice. Unii adepti si practicanti ai metodelor de tratament complementare le folosesc insa in mod curent si cu rezultate notabile. Dintre "pietrele terapeutice", acvamarinul reprezinta fara indoiala o categorie de elita, fiind recunoscut ca atare pe toate meridianele globului.
Actiune in planul fizic
Datorita compozitiei sale speciale, acvamarinul (numele s-ar traduce in mod semnificativ prin sintagma "apa de mare") contribuie la vindecarea alergiilor respiratorii si a tuturor infectiilor din zona gatului. De asemenea, trateaza bronsitele cronice, tusea covulsiva, difteria, durerile de dinti, sinuzita si manifestarile alergice. Aceasta piatra catalogata drept semipretioasa intareste siste-mul de aparare al organismului, calmeaza nervii si impiedica retentia de apa in organism. In alt plan, ajuta la prevenirea infarctului, a cancerului la san, precum si a oricarei alte maladii referitoare la sange si la circulatia sangvina. De asemenea, ac-vamarinul permite eliminarea toxinelor din rinichi, din splina si din ficat, calmeaza tensiunile musculare si articulare, ochii iritati, durerile de spate.
Actiune in planul psihic
Acvamarinul detine inte-resanta calitate de a aduce calmul si linistea interioara persoanelor tratate, imprimand o atmosfera pacificanta, de prospetime. El stimuleaza perceptia senzoriala limpezind spiritul, terapeutii afirma ca este foarte eficace pentru cei care nu reusesc sa isi stapaneasca manifestarile emotionale ce depasesc limitele obisnuite, de asemenea ajuta la regasirea unei anumite stabilitati mentale in cazul pacientilor care au asemenea dezechilibre, accentueaza capacitatea de concentrare si face sa dispara senzatiile de teama sau de anxietate inexplicate. Pentru persoanele care au probleme serioase cu somnul, acvamarinul constituie un somnifer natural foarte eficace si lipsit de efecte secundare; nu numai ca el calmeaza sufleteste pacientul, ci in plus il face sa doarma profund, cu o trezire in plina forma la momentul oportun.
Utilizarea terapeutica
Pentru a crea un climat de relaxare permanenta, plasati mai multe piese de acvamarin in camera dumneavoastra, in birou si in sufragerie. Acestea vor capta tensiunile emise de diverse aparate electrice si care in general impiedica fiinta umana sa se simta bine intr-un anumit loc. De asemenea, puneti bucati de acvamarin in apropierea pernei pe care va asezati capul noaptea, iar daca aveti de efectuat un tratament al unei maladii anume, va trebui sa urmati o suita continua de proceduri in centrele sau cabinetele unde se practica si cura litoterapeutica. Specialistii vor plasa pietre pe zona de tratat, pentru a elibera organul bolnav de orice forma de tensiune si de infectie. In aceeasi ordine de idei, acvamarinul se utilizeaza sub forma de asa-numit elixir pentru drenare sau pentru eliberarea de toxine (de exemplu, zonele cu alergii ale pielii se spala, deci nu se freaca, de mai multe ori pe zi, cu apa – aproximativ 250 de mililitri – in care s-a tinut 24 de ore un acvamarin). Exista de asemenea si praf de acvamarin, care se utilizeaza la tratarea plagilor externe.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii