• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Unda verde” la pepeni!

„Unda verde” la pepeni!

19 iulie 2012
in Remedii naturale
A A

In timpul verii, despre pepenii care efectiv invadeaza pietele putem vorbi ca despre un aliment cotidian, in cazul in care se numara printre preferintele noastre alimentare si mai ales daca consumul sau nu are urmari neplacute in ceea ce priveste starea de sanatate. Desi pepenele verde sau (mai ales) galben sunt considerate fructe „minune”, pot ascunde amenintari serioase la adresa echilibrului natural al organismului consumatorului.

Posibila contaminare

 Pepenii galbeni proaspeti, la fel ca multe alte fructe si legume, nu contin – in stare naturala – bacterii care ne-ar putea imbolnavi. Dar, cum ei se dezvolta chiar pe pamant, coaja lor poate fi contaminata, fie in timpul cultivarii, fie de apa purtatoare de bacterii, de animalele domestice ori salbatice sau chiar de ingrasaminte folosite necorespunzator. De asemenea, se poate ca bacteriile sa fie transferate in timpul si dupa recoltare, in contextul manipularii, al depozitarii si transportului. Un aspect deloc neglijabil este si acela ca fructele si legumele (inclusiv pepenii) pot fi contaminate de bacterii patogene daca intra in contact cu alimente crude precum carnea, fructele de mare sau sucul acestora. Asemenea contaminari pot surveni in magazinul alimentar, in vitrina frigorifica, dar si in frigiderul sau congelatorul de acasa ori chiar pe tocatorul de lemn folosit in bucatarie pentru transare. Un element particular privitor la pepenele galben este riscul sporit de contaminare cauzat de structura reticulara a invelisului sau exterior. Astfel, spatiile dintre reticulele de pe coaja pot favoriza acumularea de bacterii, facand totodata eliminarea acestora destul de dificila.

 Pentru a evita posibilele neplaceri ulterioare, in primul rand trebuie stiut cum sa alegeti pepenii. Acestia trebuie sa fie tari, fara zone moi sau cu lovituri ori zgarieturi profunde. Cei mai multi pepeni au pe coaja o zona ca o pata de culoare mai palida in comparatie cu restul, dar daca ea corespunde suprafetei aflate in contact cu solul pe timpul cresterii nu sunt motive de ingrijorare. In schimb, nu se recomanda consumul celor prea copti, cu „carnea” foarte moale, decolorata si cu gust cel putin indoielnic.

Cum se pastreaza

 In mod cert, consumatorii romani vor fi foarte surprinsi sa afle ca, pentru a se elimina eventualele pericole pentru sanatate, produsul despre care vorbim trebuie tinut si expus – pana la vanzare! – intr-un loc unde temperatura se situeaza in jurul a 4 grade Celsius. Ceea ce in pietele noastre temporare ori permanente nu se va realiza niciodata, chiar daca ni se tot aminteste la televizor ca „sanatatea e mai buna decat toate”! Se poate insa ca pepenii cumparati sa fie consumati si dupa 5 pana la 15 zile de la cumparare, daca sunt tinuti, intregi sau feliati (acestia, numai pana la 4 zile), in frigider. Trebuie precizat ca pepenele tinut la temperatura camerei mai mult de doua ore nu ar trebui consumat, deoarece ne poate pune in pericol sanatatea.

Masuri de igienizare

 In principiu, stim ca pepenele adus acasa pentru consum trebuie feliat frumos si devorat pana la coaja. Ar fi insa cazul sa aflam ca trebuie sa fim atenti si la alte amanunte. Astfel: fructul cu coaja foarte moale ori chiar putreda trebuie aruncat, chiar daca pare a avea si portiuni sanatoase; inainte de a prepara pepenele, spalati-va din nou mainile cu apa calda si sapun; inainte de a-l taia, frecati bine coaja pepenelui cu apa calda si cu o legatura (foarte curata) de legume ori verdeata, actiune menita sa elimine bacteriile provenite din sol, acestea putand foarte usor sa patrunda, din coaja, in partea carnoasa, in momentul felierii; dupa ce s-a terminat „ritualul” pregatirii pepenelui pentru mancare in conditii de risc minim, spalati cu apa calda si detergent toate piesele de bucatarie care s-au aflat in contact cu fructul (cutite, tocator, suprafata de lucru etc.). Pentru spalarea pepenelui este suficienta apa, jetul de la robinet fiind la fel de eficace ca alte lichide din comert care au aceleasi recomandari de utilizare.

Boli cu origine alimentara

 O maladie cu origine alimentara sau o intoxicatie alimentara (probleme destul de frecvente vara) se produce atunci cand o persoana are semne clare de imbolnavire dupa ce a ingerat alimente contaminate de microorganisme: bacterii, paraziti sau virusi. In cazurile de intoxicatie alimentara asociata consumului de pepene, bacteria responsabila de imbolnavire este Salmonella.

 In cele mai multe cazuri, intoxicatiile alimentare se recunosc prin simptomele urmatoare: crampe la stomac, greata, voma repetata, diaree, febra. Pentru a ne face o imagine, fie ea aproximativa, asupra acestui fenomen, mentionam ca intr-o tara precum Canada se inregistreaza circa 11 milioane de cazuri de maladii cu origine alimentara in fiecare an! Un adevarat flagel, care insa ar putea fi redus substantial, foarte simplu, daca se vor respecta metodele corespunzatoare de manipulare si de preparare a hranei.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Ice Age 4 – aventurile unor personaje indragite

Urmatorul Articol

Densitatea osoasa o problema serioasa

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Densitatea osoasa o problema serioasa

Actualitatea arheologica

Viata de granit

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.