In timpul verii, despre pepenii care efectiv invadeaza pietele putem vorbi ca despre un aliment cotidian, in cazul in care se numara printre preferintele noastre alimentare si mai ales daca consumul sau nu are urmari neplacute in ceea ce priveste starea de sanatate. Desi pepenele verde sau (mai ales) galben sunt considerate fructe „minune”, pot ascunde amenintari serioase la adresa echilibrului natural al organismului consumatorului.
Posibila contaminare
Pepenii galbeni proaspeti, la fel ca multe alte fructe si legume, nu contin – in stare naturala – bacterii care ne-ar putea imbolnavi. Dar, cum ei se dezvolta chiar pe pamant, coaja lor poate fi contaminata, fie in timpul cultivarii, fie de apa purtatoare de bacterii, de animalele domestice ori salbatice sau chiar de ingrasaminte folosite necorespunzator. De asemenea, se poate ca bacteriile sa fie transferate in timpul si dupa recoltare, in contextul manipularii, al depozitarii si transportului. Un aspect deloc neglijabil este si acela ca fructele si legumele (inclusiv pepenii) pot fi contaminate de bacterii patogene daca intra in contact cu alimente crude precum carnea, fructele de mare sau sucul acestora. Asemenea contaminari pot surveni in magazinul alimentar, in vitrina frigorifica, dar si in frigiderul sau congelatorul de acasa ori chiar pe tocatorul de lemn folosit in bucatarie pentru transare. Un element particular privitor la pepenele galben este riscul sporit de contaminare cauzat de structura reticulara a invelisului sau exterior. Astfel, spatiile dintre reticulele de pe coaja pot favoriza acumularea de bacterii, facand totodata eliminarea acestora destul de dificila.
Pentru a evita posibilele neplaceri ulterioare, in primul rand trebuie stiut cum sa alegeti pepenii. Acestia trebuie sa fie tari, fara zone moi sau cu lovituri ori zgarieturi profunde. Cei mai multi pepeni au pe coaja o zona ca o pata de culoare mai palida in comparatie cu restul, dar daca ea corespunde suprafetei aflate in contact cu solul pe timpul cresterii nu sunt motive de ingrijorare. In schimb, nu se recomanda consumul celor prea copti, cu „carnea” foarte moale, decolorata si cu gust cel putin indoielnic.
Cum se pastreaza
In mod cert, consumatorii romani vor fi foarte surprinsi sa afle ca, pentru a se elimina eventualele pericole pentru sanatate, produsul despre care vorbim trebuie tinut si expus – pana la vanzare! – intr-un loc unde temperatura se situeaza in jurul a 4 grade Celsius. Ceea ce in pietele noastre temporare ori permanente nu se va realiza niciodata, chiar daca ni se tot aminteste la televizor ca „sanatatea e mai buna decat toate”! Se poate insa ca pepenii cumparati sa fie consumati si dupa 5 pana la 15 zile de la cumparare, daca sunt tinuti, intregi sau feliati (acestia, numai pana la 4 zile), in frigider. Trebuie precizat ca pepenele tinut la temperatura camerei mai mult de doua ore nu ar trebui consumat, deoarece ne poate pune in pericol sanatatea.
Masuri de igienizare
In principiu, stim ca pepenele adus acasa pentru consum trebuie feliat frumos si devorat pana la coaja. Ar fi insa cazul sa aflam ca trebuie sa fim atenti si la alte amanunte. Astfel: fructul cu coaja foarte moale ori chiar putreda trebuie aruncat, chiar daca pare a avea si portiuni sanatoase; inainte de a prepara pepenele, spalati-va din nou mainile cu apa calda si sapun; inainte de a-l taia, frecati bine coaja pepenelui cu apa calda si cu o legatura (foarte curata) de legume ori verdeata, actiune menita sa elimine bacteriile provenite din sol, acestea putand foarte usor sa patrunda, din coaja, in partea carnoasa, in momentul felierii; dupa ce s-a terminat „ritualul” pregatirii pepenelui pentru mancare in conditii de risc minim, spalati cu apa calda si detergent toate piesele de bucatarie care s-au aflat in contact cu fructul (cutite, tocator, suprafata de lucru etc.). Pentru spalarea pepenelui este suficienta apa, jetul de la robinet fiind la fel de eficace ca alte lichide din comert care au aceleasi recomandari de utilizare.
Boli cu origine alimentara
O maladie cu origine alimentara sau o intoxicatie alimentara (probleme destul de frecvente vara) se produce atunci cand o persoana are semne clare de imbolnavire dupa ce a ingerat alimente contaminate de microorganisme: bacterii, paraziti sau virusi. In cazurile de intoxicatie alimentara asociata consumului de pepene, bacteria responsabila de imbolnavire este Salmonella.
In cele mai multe cazuri, intoxicatiile alimentare se recunosc prin simptomele urmatoare: crampe la stomac, greata, voma repetata, diaree, febra. Pentru a ne face o imagine, fie ea aproximativa, asupra acestui fenomen, mentionam ca intr-o tara precum Canada se inregistreaza circa 11 milioane de cazuri de maladii cu origine alimentara in fiecare an! Un adevarat flagel, care insa ar putea fi redus substantial, foarte simplu, daca se vor respecta metodele corespunzatoare de manipulare si de preparare a hranei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii