Unii oameni considera ca stiu suficient de multe despre sistemul lor osos si ca nu au nevoie de informatii in plus. E pagubosul mod de gandire de genul „oasele tin muschii si ele nu trebuie sa se rupa”! Ceea ce eludeaza o mare si foarte importanta parte a realitatii. Sa vedem, asadar, daca mai putem afla ceva cu-adevarat util despre o cumplita afectiune, intalnita cel mai frecvent la varsta a treia: osteoporoza.
Nu numai „lapte si miere”!
Sa aratam mai intai ca nu e deloc suficient, asa cum cred multi, sa bem lapte din belsug, sa mancam oua si miere, apoi sa stam la soare, fiindca astfel se fixeaza calciul in oase. Specialistii accentueaza faptul ca dimensiunea si masa scheletului uman sunt conditionate genetic, ceea ce schimba considerabil datele problemei. Scaderea greutatii sau a masei scheletului, odata cu avansarea in varsta, nu poate fi oprita numai prin asigurarea aportului de calciu, deoarece procesul de scadere a masei osoase este cauzat in primul rand de scaderea dependenta de varsta, a hormonilor gonadali sau sexuali.
La femei, scaderea hormonala brusca determinata de instalarea menopauzei atrage dupa sine si o scadere drastica a densitatii oaselor. Aceasta se traduce prin cresterea riscului de fracturare a oaselor, chiar si la solicitari fizice minore. La scaderea densitatii minerale osoase se petrece progresiv si de aceea riscul fracturilor este moderat.
Cum prevenim, cum tratam?
Terapia de substitutie sau de sustinere hormonala poate sa stopeze scaderea ori pierderea masiva de masa osoasa. Efectele se instaleaza mai rapid daca se asociaza si un aport adecvat de calciu, dintre produsele farmaceutice fiind de preferat formele solubile ale preparatelor de calciu. Suplimentarea aportului de vitamina D peste valorile zilnice recomandate aduce beneficii in contextul instalarii osteoporozei, atunci cand nivelul calcemiei este scazut, in special la pacientii varstnici. Totodata, foarte important de stiut si de pus in practica este si amanuntul ca aportul zilnic de calciu trebuie sa difere in functie de sex si de varsta (de pilda, la adolescenti si barbati, fata de adolescente si femei).
Sugestii de retinut
In urma celor aratate mai sus, va prezentam si o serie de informatii-sugestii de tinut minte. Astfel: l osul nu se poate forma in absenta calciului, procesul fiind conditionat genetic l scheletul se formeaza si se mineralizeaza pe parcursul primelor doua decenii de viata; in deceniul al treilea, greutatea sau densitatea osoasa incepe sa scada, reducandu-se totodata si mineralizarea scheletului l demineralizarea osoasa se poate stopa printr-un aport corespunzator de calciu, printre altele tinandu-se cont si de faptul ca, atunci cand acest aport este necorespunzator, insuficient, gradul de fragilitate osoasa creste si pot aparea fracturi, indiferent de varsta pacientului l riscul de fracturi cauzate de menopauza scade semnificativ daca se administreaza vitamina D concomitent cu preparatele din calciu.
* * *
Rezumand cele de mai sus, vom spune ca prevenirea si tratarea osteoporozei implica: u un aport corespunzator de calciu, precum si suplimentarea celui de vitamina D u terapie de substitutie hormonala (pentru femeile aflate la menopauza) u terapie alternativa cu blocanti ai resorbtiei osoase.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii