• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Virtutile carnii rosii, un mit fals?

Virtutile carnii rosii, un mit fals?

17 septembrie 2008
in Remedii naturale
A A

In multe regimuri alimentare impuse de existenta anumit boli, pacientilor li se recomanda ca in dieta sa introduca carnea rosie, de regula de vita. O motivatie ar fi aceea ca, de pilda, atunci cand organismul are nevoie de fier, carnea rosie ajuta substantial la acoperirea carentelor (vezi anemiile feriprive sau afectiunile cu pierderi de sange). Totusi, cercetari efectuate in ultimii ani aproape ca rastoarna cu totul aceasta teorie, aratand ca in realitate carnea alba are mai multe calitati decat cea rosie, care, din pacate, poate fi responsabila si de aparitia unor patologii ce nu pareau sa o implice pana acum.

Diabet, cancer, endometrioza

Parerea ca persoanele diabetice care consuma carne rosie ar fi avantajate intr-un proces de tratament al bolii este considerata eronata. Dimpotriva, spun specialistii care au studiat aceasta relatie, hranirea in mod regulat cu acest aliment poate determina cresterea cu pana la 50% a maladiilor coronariene la cei afectati de diabetul tip 2. Se pare ca vinovat este fierul heminic, al carui exces favorizeaza stresul oxidativ, care la randul sau antreneaza complicatii cardio-vasculare. (Fierul heminic este cel ce intra in continutul carnii, al produselor animale, al pestelui, fiind absorbit in proportie de 25%.

Fierul non-heminic e continut de vegetale, dar absorbtia sa in organism se ridica abia la 10%.) Dar excesul aceluiasi produs poate pricinui si alte probleme majore. Consumatorii a cel putin 160 g de carne rosie pe zi prezinta un risc de cancer colorectal mai mare cu 30% fata de cei ce consuma in medie sub 20 g. De asemenea, cresc riscurile de cancer esofagian, al pancreasului, al plamanilor si al ficatului. Si aici, responsabil ar fi tot fierul heminic, care poate destabiliza codul genetic, favorizand in schimb aparitia de compusi nitrati cancerigeni. Amenintarea planeaza in mod special si asupra femeilor, marindu-le riscul de endometrioza.

Este vorba despre o maladie ginecologica reprezentata de aparitia tesutului endometrial (in mod normal, el „tapiseaza” interiorul uterului) in exteriorul cavitatii uterine, cel mai frecvent in regiunea pelviana si a abdomenului. Un studiu a aratat ca la marile consumatoare de carne rosie riscul de endometrioza se dubleaza, iar 30-40% din femeile deja bolnave sunt sterile.

Antibiotice si marinata!

Se spune de obicei ca barbatii ar avea nevoie, mai mult decat femeile, de carne rosie. In realitate, necesarul de fier al organismului lor este unul scazut: circa 8 mg pe zi, adica jumatate din necesarul unei femei intre pubertate si menopauza. Asadar, acestea din urma ar trebui de fapt sa consume mai mult. Abia dupa menopauza, o data cu oprirea ciclului, necesarul zilnic se apropie de cel al barbatilor. In legatura cu antibioticele pe care le-ar contine carnea rosie, problema e pusa totalmente gresit. Animalele pot, intr-adevar, sa aiba in organism urme de antibiotice, insa numai drept consecinta a unor tratamente ori a administrarii de asemenea medicamente, pentru a le stimula ingrasarea.

Daca e vorba despre o utilizare terapeutica, autoritatile sanitare trebuie sa-i oblige pe crescatorii de animale sa amane sacrificarea acestora, pana cand elimina antibioticul din organism. Cat despre utilizarea medicamentului ca factor de crestere, in unele tari este o procedura interzisa prin lege. Pentru a se elimina considerabil efectele nedorite ale consumului de carne rosie, se recomanda sa fie marinata, inainte de gatitul propriu-zis. Reteta este: sos de soia 10%, zahar 1% si apa. Se impiedica astfel oxidarea grasimii din carne si se favorizeaza formarea de substante antioxidante. Adaosul de rozmarin, oregano sau busuioc permite reducerea formarii de compusi potential cancerigeni.

Recurs la… preistorie

Un „supliment” de informatii: evolutia omului si consumul de carne sunt strans legate, de milioane de ani! Primele hominide se hraneau cu vegetale, insecte, uneori si cu animale mici. Homo habilis (-2,5 milioane de ani) era omnivor, dar nu cauta carnea in mod activ, abia Homo erectus initiind vanatoarea de animale mari. In schimb, Neandertalienii (-350.000 de ani) si mai ales Homo sapiens sapiens sunt mari consumatori de carne: cel dintai, in proportie de 90%, aproape la fel ca lupii. Exista si astazi populatii a caror alimentatie se bazeaza pe carne – cum sunt inuitii – si nu au probleme cu sanatatea.

Este vorba insa despre adaptarea la mediu si nu trebuie luata in calcul cantitatea de carne consumata, ci calitatea ei: nu trebuie sa fie prea grasa. Pe de alta parte, carnea de vanat este relativ saraca in colesterol. Sa mai spunem si ca, potrivit oamenilor de stiinta, consumul de carne ar fi avut un rol esential in evolutia omului, lucru confirmat de faptul ca volumul creierului Australopitecului (-4 milioane de ani) era de circa 450 cm3, pe cand cel al Neandertalianului ajungea la 1600 cm3. Energia furnizata de carne, dar si complexitatea noii ocupatii – vanatoarea – par sa fi impulsionat hotarator evolutia hominizilor, spre un nivel social si cultural major.

Rosu si alb

Concret, care ar fi valorile generale ale continutului in elemente vitale pentru om, la carnea rosie, in raport cu cea alba? Va prezentam mai jos un asemenea material comparativ, cu precizarea ca valorile respective sunt pentru 100 grame de carne de vita, respectiv de curcan.
 – Energie (kcal): 291 vita (R) – 122 curcan (A)
 – Proteine (g): 26,2 R – 13,5 A
 – Lipide (g): 19,8 R – 3 A
 – Glucide (g): 0 R – 7,3 A
 – Vitamina B9 (mg): 7 R – 4 A
 – Vitamina B3 (mg): 3,67 R – 5,15 A
 – Vitamina B5 (mg): 0,35 R – 0,584 A
 – Vitamina B2 (mg): 0,210 R – 0,114 A
 – Vitamina B6 (mg): 0,33 R – 0,294 A
 – Vitamina B12 (mg): 2,45 R – 0,22 A
 – Calciu (mg): 10 R – 16 A
 – Fier (mg): 2,65 R – 2,2 A
 – Magneziu (mg): 23 R – 20 A
 – Fosfor (mg): 205 E – 158 A
 – Potasiu (mg): 316 R – 349 A
 – Zinc (mg): 5,94 R – 2,1 A
 – Acizi grasi saturati (g): 7,88 R – 0,91 A
 – Acizi grasi mono-nesaturati (g): 8,5 R – 1,3 A
 – Acizi grasi poli-nesaturati (g): 0,72 R – 0,76 A

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

O furtuna de… hohote

Urmatorul Articol

De ce fumeaza femeile?

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

De ce fumeaza femeile?

Copenhaga - orasul micii sirene

Revolta animalelor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.