Fructul cu cea mai veche traditie terapeutica, afirmata si confirmata inclusiv pe cai livresti, este, fara indoiala, strugurele. Totusi, daca Biblia asaza la loc de cinste atat acest rod, cat si planta in intregul ei (vita-de-vie), pentru faptul ca in timp mesajul inceputurilor a fost alterat si pervertit, din leac inegalabil ajungandu-se la cauza unui viciu – ne referim, desigur, la vin si la consumul abuziv al acestuia – vina apartine numai fiintei umane. Sa vedem insa de ce ar trebui sa acordam o atentie sporita strugurilor din perspectiva terapiilor naturale suta la suta, mai ales acum, cand a inceput sezonul lor.
De-a lungul timpului, strugurelui i s-au descoperit nenumarate virtuti terapeutice, de la capacitatea de a mentine sanatatea vaselor de sange si a inimii, pana la proprietatea de a pastra tinere tesuturile. S-a constatat ca strugurii ne protejeaza impotriva cancerului: un studiu arata ca reduc multiplicarea celulelor canceroase ale glandelor mamare si reduc anumite tumori, in functie de cantitatea de fruct consumata. Alte studii demonstreaza efectul protector contra cancerului de colon si contra leucemiilor. Mai mult, pacientii expusi chimioterapiei au observat ca strugurii le diminueaza starile de voma si ametelile.
Cele mai importante nutrimente din compozitia strugurilor sunt vitaminele A, C, B6 si B9 si mineralele esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul. De asemenea, aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previn oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.
Bogat in vitamina B, strugurele este inzestrat cu virtuti calmante, sedative si hipnotice. Incercati timp de cateva saptamani sa inlocuiti somniferul cu un pahar de suc de struguri, chiar inainte de culcare. Acest tratament natural, extrem de simplu, ajuta fara gres in insomnii. Cei care sufera de guta, reumatism si artroza resimt o profunda alinare, deoarece acest fruct debaraseaza tesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse. De asemenea, persoanele anemice care consuma struguri prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util deopotriva pentru hipertensivi si pentru hipotensivi.
Cura de struguri curata rinichii (mai ales in caz de nefrita), diminueaza aciditatea urinara si scade cantitatea de acid uric, are o actiune benefica asupra ficatului. In bolile de nutritie si cele cardiovasculare, cura de struguri are efecte uimitoare. Diabeticii nu sunt nici ei exclusi de la aceasta cura, deoarece strugurii contin zaharuri cu ardere lenta, care se asimileaza cu usurinta. In plus, zaharul din struguri ingrasa mai putin decat glucidele altor alimente. In caz de rahitism, epuizare, demineralizare, strugurii ajuta mai mult decat orice supliment. Strugurele are asupra sangelui un puternic efect depurator si alcalinizant, este un factor care amelioreaza circulatia, un tonic si un detoxifiant al organismului, un diuretic de exceptie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii