Biserica din Margine
Satul Margine din judetul Bihor se poate si el mândri cu o biserica de lemn, asemanatoare celor din zona, dar, din nefericire, lasata intr-un fel de parasire, din 1957, când a fost terminata biserica din zid. Sursele bibliografice dau ca data a inaltarii acestui sfânt locas cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, anul 1700.
Biserica din Margine
Satul Margine din judetul Bihor se poate si el mândri cu o biserica de lemn, asemanatoare celor din zona, dar, din nefericire, lasata intr-un fel de parasire, din 1957, când a fost terminata biserica din zid. Sursele bibliografice dau ca data a inaltarii acestui sfânt locas cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, anul 1700. De altfel, biserica pastreaza o icoana din 1780, an inscris pe ea, foarte asemanatoare cu vechea pictura interioara, semn ca au fost executate de acelasi artist. Se pare ca in acelasi an 1780, biserica a suferit serioase reparatii dar restaurarile care i-au dat forma definitiva, sub care o vedem si astazi, sunt cele din 1889. Cu acest prilej i s-a adaugat corul si zece ani mai târziu, in 1899, este rezugravita de pictorul Hackman Mor.
In primii ani ai secolului trecut, acoperisul de sindrila a fost inlocuit cu unul din tabla, dar timpul a continuat sa-si puna amprenta asupra acestui edificiu suplu, cu turn inalt cu sageata ascutita.
Asemenea tuturor caselor din regiune, aceasta Casa a Domnului are si ea o prispa marginita de stâlpi. Absida este usor decrosata in raport cu nava, ceea ce a permis consolidarea peretilor prin cheotori. O parte din bârnele peretilor, mai exact trei dintre ele, sunt frumos profilate, prelungindu-se in console si prezentând retrageri succesive spre baza. Suprafetele frontale ale stâlpilor sunt ornamentate cu brâuri incadrate de linii in zig-zag, aceleasi motive fiind reluate si pe contrafise si chiar pe „fruntar”, adaugâdu-li-se insa rozete si vârtejuri. Un brâu torsada inconjoara biserica, pe latimea unei bârne, fiind cioplit in motivul frânghiei. Motive in crestatura impodobesc si ancadramentul usii naosului, iar piciorul mesei altarului, realizat din lemn de gorun, cu un brâu proeminent si rasuciri ample, este o adevarata opera de arta.
Cel de al doilea strat de pictura nu se ridica la valoarea primului, cu toate ca temele iconografice au ramas aceleasi, schimbându-se doar culorile. Iconostasul ne prezinta temele general cunoscute: „Rastignirea”, „Prorocii”, „Apostolii” iar pe bolta naosului apar in colturi cei patru evanghelisti. Pe usile diaconesti sunt pictati Sfântul Mihail si Sfântul Petru iar pe cele imparatesti „Bunavestire”. In altar se mai pot vedea fragmente din portretele Sfintilor incadrate in ghirlande baroc, de frunze si flori. Pe trei dintre peretii tindei fusese pictata „Judecata de Apoi”, din care nu se mai pastreaza astazi, decât un fragment din corpul balaurului. Biserica a avut multe carti de mare valoare, insa o buna parte s-a pierdut, ramânând totusi câteva tiparituri vechi dintre care cele mai numeroase apartin secolului al XVIII-lea.
Caracteristica pentru acest gen de monumente, inaltata ca un spatiu de legatura intre cer si pamânt, biserica din Margine ramâne o capodopera de arhitectura populara, tezaur de istorie, arta si credinta.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii