Biserica din Creaca
Satul Creaca din judetul Salaj se mândreste cu o biserica de lemn mai veche decât multe altele de acest fel. Asezamântul, având hramul Sfântul Ierarh Nicolae, a fost stramutat în trei rânduri urmând vatra asezarii satului.
Biserica din Creaca
Satul Creaca din judetul Salaj se mândreste cu o biserica de lemn mai veche decât multe altele de acest fel. Asezamântul, având hramul Sfântul Ierarh Nicolae, a fost stramutat în trei rânduri urmând vatra asezarii satului. În jurul anului 1600 a fost amplasat în livada în care se gaseste si astazi.
Reparatiile succesive, câteva dintre ele executate în secolul trecut, au dus la înlocuirea bârnelor originale. Cu toate acestea nu i-a fost alterata structura tipologica, forma actuala a bisericii fiind cea atestata în inscriptia din 1760-1762 prin care biserica era mentionata ca ortodoxa.
Locasul este construit dupa un plan dreptunghiular cu absida decrosata si prezentând împartirea traditionala. Acoperisul este de sita, realizat în pante mari iar turnul-clopotnita se înalta deasupra, în dreptul pronaosului. Turnul de forma patrata are ferestre dreptunghiulare, câte doua pe fiecare parte, si nu prezinta o înaltime deosebita. Proportiile reduse sunt recuperate de înaltimea coifului, de eleganta sa severa.
Pe latura de sud a bisericii se afla prispa, cu cosoroaba marcata la capete de câte o rozeta. Pe întreaga lungime se ridica o galerie de arcade, sprijinite pe stâlpi decorati cu toruri.
De fapt, toate decoratiile sunt realizate cu o finete deosebita. Intrarea de pe latura de sud este astfel încadrata de trei chenare în frânghie, cu rozete dublu festonate. Biserica prezinta câteva particularitati de constructie, printre care dispunerea în decros a temeliei si lungimea neobisnuita a grinzilor peretilor despartitori, ale caror capete strabat întreaga lungime a prispei. La întâlnirea peretilor, bârnele de sus se îmbraca în console si coboara spre mijloc, împodobite cu cioplituri marunte. Biserica a fost pictata în interior, dar din nefericire lucrarea a fost distrusa de vreme în cea mai mare parte.
Urmele pastrate impresioneaza însa prin coloritul viu, frumos armonizat si delicatetea chipurilor. Acestea permit atribuirea lucrarii zugravului Ioan Pop din Românasi, mester vestit al locurilor. Probabil biserica a fost zugravita în ultimii ani ai secolului al XVIII-lea sau în prima decada a veacului urmator. Frumusetea bisericii din Creaca este, mai presus de toate, marturia unei stravechi traditii. Acest tezaur de arta si istorie este doar unul din numeroasele locasuri similare, care au ajutat poporul nostru sa-si mentina integritatea, credinta si rafinamentul, de-a lungul unei zbuciumate istorii.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii