Cosma si Damian Sfintii doctori fara arginti
Zilele trecute au fost încununate de praznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie) si a Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Capitalei noastre (27 octombrie). În acest colt de pagina au fost prezentate atât viata fara prihana si martiriul primului, cât si asceza si puterile vindecatoare ale celui de al doilea.
Cosma si Damian Sfintii doctori fara arginti
Zilele trecute au fost încununate de praznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie) si a Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Capitalei noastre (27 octombrie). În acest colt de pagina au fost prezentate atât viata fara prihana si martiriul primului, cât si asceza si puterile vindecatoare ale celui de al doilea. Moastele sale sunt depuse la catedrala Mitropolitana din Bucuresti unde zeci de mii de oameni vin în fiecare an sa se închine. Dorind a oferi cititorilor nostri informatii si despre alti martiri ai bisericii crestine, ne vom ocupa astazi de Sfintii Cosma si Damian, Doctori fara arginti cum au fost supranumiti. Acestia erau frati, se trageau din Cilicia Asiei si au trait la sfârsitul veacului al doilea si începutul celui de al treilea.
Fii ai unui tata pagân si al unei mame crestine, au îmbratisat de timpuriu credinta întru Hristos. Ramasa vaduva, mama lor a depus eforturi uriase pentru a-si creste fiii în spiritul crestin. Educatia riguroasa primita în familie va fi completata de cea efectuata în cele mai înalte scoli ale vremii, unde au fost trimisi de mama lor care stia ca, într-un anume fel, eforturile facute de ea în acest scop îi vor fi rasplatite. Cei doi fii au ajuns vindecatori iscusiti, preocupati atât de ranile trupului cât si de cele ale sufletului. Unul dintre telurile lor a fost raspândirea credintei si aducerea oamenilor pe calea mântuirii. Adevarati luminatori ai poporului, dovedeau, în acelasi timp, mari calitati de vindecatori. Multi suferinzi de boli cumplite si-au gasit vindecarea când le-au cerut ajutorul, cei doi izbutind adevarate miracole si tamaduirile lor fiind iesite din comun. Pentru întreaga lor truda si-au atras dragostea si stima locuitorilor dar si ura autoritatilor, activitatea lor desfasurându-se în timpul persecutiilor lui Diocletian. Ura era cu atât mai mare cu cât cei doi n-au pretins niciodata nimic în schimbul vindecarilor, de unde si titulatura de „doctori fara arginti”.
Arestati de autoritati, sunt pusi la torturi cumplite, fara ca acestea sa-i determine sa-si abjure credinta. În cele din urma li se taie capetele, de aceeasi moarte având parte si cei trei frati ai lor: Leontie, Antim si Eutropie, asa cum ne spune preotul Nicolae Barbu. În calendarul crestin ortodox mai exista înca doi sfinti Cosma si Damian, de asemenea „Doctori fara arginti”. Acestia au trait la Roma în timpul împaratului Carus (282-284). Vindecarile lor miraculoase, refuzul de a cere vreo plata, faima lor, toate le-au adus acuzatia de vrajitorie. În acelasi timp a început urmarirea lor pentru faptul ca îi îndepartau pe romani de credinta în zei. Refugiati într-o pestera, au aflat ca alti barbati vor fi omorâti în locul lor, daca nu se vor preda. Prezentându-se în fata împaratului acestia l-au vindecat dupa ce i se rasucise gâtul, iar împaratul a îmbratisat el însusi credinta crestina.
Vindecarile au continuat, dar fostul lor dascal, coplesit de invidie, i-a atras într-o cursa si i-a ucis cu pietre. Acesti doi sfinti sunt praznuiti pe 1 iulie. Iata cum biserica crestina îsi cinsteste martirii care, de undeva de Sus, se roaga pentru noi.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii