Capetele uriase, reprezentând în opinia multor arheologi, „eroi, conducatori sau mari preoti” poarta casti ciudate (facute, poate, din fâsii de pile) asemanate adesea cu castile aviatorilor din primul razboi mondial sau cu cele ale jucatorilor de baseball americani. Este interesant de remarcat ca o parte din ele prezinta un detaliu ce revine constant: curelele care se petrec pe sub barbie au, la îmbinarea cu marginea castii, un cerc rotund, ca o capsa metalica.
Capetele uriase, reprezentând în opinia multor arheologi, „eroi, conducatori sau mari preoti” poarta casti ciudate (facute, poate, din fâsii de pile) asemanate adesea cu castile aviatorilor din primul razboi mondial sau cu cele ale jucatorilor de baseball americani. Este interesant de remarcat ca o parte din ele prezinta un detaliu ce revine constant: curelele care se petrec pe sub barbie au, la îmbinarea cu marginea castii, un cerc rotund, ca o capsa metalica. Or, olmecii nu cunosteau metalele, sau cel putin asa s-a dedus de vreme ce în asezarile lor nu a fost gasit nici un obiect metalic (care, oricum n-ar fi putut rezista mediului corosiv al junglei Golfului Mexic vreme de peste trei milenii). Problemele cele mai importante în legatura cu sculpturile acestea impresionante ramân însa provenienta si transportarea materialului, si modul de cioplire. Dimensiunile câtorva dintre monoliti sunt fara îndoiala socante:
Capul nr.1 din La Venta – 2,41 m înaltime, 6,40 m circumferinta, 24 t greutate.
Capul nr.2 din La Venta – 1,63 m înaltime, 4,24 m circumferinta, 11,8 t greutate.
Capul nr.4 din La Venta – 2,26 m înaltime, 6,50 m circumferinta, 19,8 t greutate.
Capul nr.1 din San Lorenzo – 2,85 m înaltime, 5,90 m circumferinta, 25,3 t greutate.
Capul nr.3 din San Lorenzo – 1,78 m înaltime, 4,02 m circumferinta, 9,4 t greutate.
Capul aflat astazi la Santiago Tuxtla (dar descoperit în regiunea Cerro El Vigia-Veracruz) – 3,40 m înaltime, 9,42 m circumferinta si aproximativ 34 t greutate.
Capetele uriase, ca si o parte din monumentele caracteristice olmecilor („altarul nr.1″ din La Venta: 1,85 m înaltime, 2,80 m lungime, 2,65 m latime; „altarul nr.4″ din La Venta: 1,60 m înaltime, 3,19 m lungime, 1,90 m latime; „altarul nr.14″ din San Lorenzo: 1,83 m înaltime, 3,48 m lungime, 1,52 m latime, fiecare dintre ele cântarind între 8 si 19 tone), coloanele cilindrice ale „mormântului-coliba nr.1″ din La Venta si zecile de coloane prismatice care delimiteaza asa-numita „curte ceremoniala a complexului A” din La Venta (cântarind între 700 kg si 1000 kg una) sunt cioplite fara exceptie din bazalt dur si greu. Celelalte statui si monumente mari sunt din blocuri de andezit, roca vulcanica mai putin dura decât bazaltul, însa nicidecum mai usoara. Or, cele mai apropiate surse de andezit si bazalt sunt Muntii Los Tuxlas (în special masivul Cerro Cintepec) situati la circa o suta de kilometri în linie dreapta de La Venta si, respectiv San Lorenzo. Si aceasta nu este totul. O singura „ofranda masiva”, cum este cea din La Venta (o uriasa groapa de 8 m adâncime, 20 m lungime si 17 m latime) umpluta cu placi juxtapuse de serpentin si straturi de argila divers colorata (totul acoperit cu pamânt) a necesitat 1000 tone de serpentin si aproape tot atâta argila colorata. Cele mai apropiate zacaminte de serpentin (mineral foarte dur, rezultat prin hidroliza silicatului de magneziu) se afla în bazinul Râului Balsas si, mai ales, pe teritoriul actualului stat mexican Puebla, gasindu-se deci de partea cealalta a istmului ce separa Pacificul de Atlantic, la sute de kilometri vest de zona metropolitana olmeca. Dupa cum conchidea Soustelle: „Este uimitor câta energie au consacrat olmecii cautarii, extragerii, transportarii, prelucrarii si, în sfârsit, îngroparii (aparent fara sens – n.a.) unor enorme cantitati de pietre grele”.
Manastirea Brebu – Caras Severin
Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...
Comentarii