Asa cum arata pisania bisericii Capra si placa comemorativa mai recenta, biserica a fost sfintita la 1 septembrie 1877, în timpul Razboiului de Independenta. Ctitori au fost Costache Dutulescu, zis „Capra”, si sotia sa, Eufrosina, ajutati de 151 familii de enoriasi.
Asa cum arata pisania bisericii Capra si placa comemorativa mai recenta, biserica a fost sfintita la 1 septembrie 1877, în timpul Razboiului de Independenta. Ctitori au fost Costache Dutulescu, zis „Capra”, si sotia sa, Eufrosina, ajutati de 151 familii de enoriasi. Mitropolit primat era IPMS Nifon iar parohul bisericii era preotul Marin Marinescu. Biserica apartinea de fapt comunei Pantelimon. Mai târziu, când aceasta a fost alipita Capitalei, biserica se înalta la intersectia soselei Pantelimon – importanta artera de circulatie spre est, spre judetul Calarasi – si strada Fântânica.
În decursul vremurilor biserica a suferit ample reparatii, fiind deosebit de draga credinciosilor, mentionata chiar de N. Steinhardt în „Jurnalul fericirii”. Din 1975 însa Soseaua Pantelimon a fost supusa unor ample lucrari de restaurare iar în 1978 biserica, având fatada principala pe sosea, a suferit tot felul de actiuni nefavorabile. Intâi a fost obligata sa cedeze o parte din pamânt, rezervata pentru cimitir, iar în 1983 au fost sacrificate clopotnita si faimoasa ei gradina cu trandafiri. În acelasi an au început presiunile pentru demolarea bisericii. Un formidabil exemplu de rezistenta în fata acestei furii distrugatoare l-a dat preotul paroh Ion Popescu, care a sustinut ideea translarii. Traditia spune ca aceasta idee i-a fost sugerata de credincioasa Ioana, o prezenta permanenta în biserica, vestita pentru visele ei premonitorii. Se pare ca de data aceasta a visat chiar locul pe care este amplasat locasul. Dupa o lupta sustinuta cu autoritatile s-a obtinut aprobarea translarii. Aceasta a fost facuta în doua etape: prima, la 10 septembrie, iar a doua – la 22 septembrie 1985, data de pe placa comemorativa aparând însa altfel, probabil dintr-o gresita informatie. Biserica a fost mutata cu 89,20 m iar echipa de specialisti a lucrat sub conducerea dr. ing. Eugen Iordachescu si George Mija. Dupa translare, între 1986-1988 biserica a fost supusa unor serioase reparatii.
Manastirea Brebu – Caras Severin
Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...
Comentarii