Cu toate ca numele Maltei este legat de cel al Cavalerilor Sfantului Ioan, de palatul si catedrala acestora, cel mai important locas religios al tarii ramane Catedrala din Mdina. Este sediul arhidiocezei malteze, este numita Catedrala – Biserica Mama a tuturor celorlalte biserici in vreme ce asezamantul cavalerilor este numit co-catedrala. Impunatoarea constructie din Mdina a fost ridicata pe ruinele alteia, o cladire normanda, grav avariata de cutremurul din 1693, care a distrus o mare parte din oras. Noul edificiu a fost inaltat dupa planurile arhitectului maltez Lorenzo Gafa si a fost sfintit in 1703. A fost inchinat Sfantului Apostol Pavel care a convertit Malta la crestinism, cand a ajuns aici, in urma unui naufragiu, in drum spre Roma, in anul 60. Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si cea a Adormirii Maicii Domnului constituie cele doua hramuri ale bisericii.
Chiar la intrarea in catedrala puteti vedea numarul mare de morminte pentru ca cei mai multi dintre episcopii Maltei au fost ingropati aici. Alte pietre tombale se afla in Capela Sfantului Juramant si intr-o cripta special amenajata. Tavanul este acoperit cu fresce reprezentand scene din viata Sfantului Pavel. In partea stanga a intrarii se afla baptiseriul impodobit cu o statuie a acestuia si doua medalioane pictate, reprezentand Botezul Mantuitorului si Martiriul Sfantului Patron al locasului. Sunt cateva dintre piesele ramase din vechea catedrala.
In toate navele exista monumente din marmura si bronz, iar la usa de intrare in sacristie, ea insasi o opera de arta, apar pe langa imaginile sculptate in lemn irlandez a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, doua steme, una a Mdinei si cealalta goala, fara o imagine anume, deoarece in secolul al XVI-lea scaunul episcopal al Maltei era vacant. Usile si intreaga lemnarie sunt realizate in stil sicilian cu unele adaptari.
Una dintre atractiile Catedralei o constituie pictura aflata intr-o capela laterala. Lucrarea a fost realizata in 1886 de Domenico Bruschi in culori vii reprezentand Buna Vestire alaturi de imaginile profetilor anuntand nasterea lui Mesia. In biserica exista si o orga, opera a mesterului A. Rossi din Neapole, plasata aici in 1774. Orga a fost restaurata de R. Buhagiar in 2005. O alta pictura deosebit de frumoasa il reprezinta pe Sfantul Pavel pe un cal alb in mijlocul unei batalii din 1429. Sfantul apare aici pentru a-i incuraja pe credinciosii din Mdina care i-au cerut ajutorul in timp ce zidurile cetatii erau atacate de barbari.
Capela Sfantului Juramant prezinta un tabernacol cu ornamente de argint si un tron datand din secolul al XVIII-lea, realizat de Anuetto Pullicino. Capela este dedicata Sfintei Fecioare si exista aici o icoana bizantina din secolul al XV-lea care o reprezinta cu Pruncul in brate. Pictura altarului este opera lui Mattia Preti si reprezinta convertirea Sf. Pavel. De asemenea o alta lucrare de deasupra acesteia, semnata de acelasi artist infatiseaza naufragiul Sfantului Apostol. Lespezile altarului principal au apartinut vechii catedrale si au fost completate in 1726 cu unele din marmura pretioasa si incrustatii de lapislazuli. Podeaua Capelei Crucifixului din stanga altarului principal a fost desenata de Francesco V. Zahra si realizata de Fra Innocenzo da Petralia Soprana. Crucifixul este considerat facator de minuni si de aceea o multime de credinciosi vin si se roaga inaintea lui.
IRINA STOICA
Comentarii