100 g carne de pui sau porc, 2 cepe, 1 cartof mijlociu, 2 morcovi, 100 g ciuperci, 50 g cascaval sau branza topita, unt, sare, patrunjel, 1 ou pentru fiecare portie.
Ceapa si morcovii se taie rondele si se inabusa in putin ulei. Se taie cartofii, ciupercile si carnea in cubulete. Se asaza in straturi, in cupe rezistente la caldura, morcovii cu ceapa, cartofii, carnea, ciupercile, din nou morcovi cu ceapa si deasupra cartofi. Se pune putin unt topit sau ulei si sare. Se coace pana este aproape gata. La sfarsit se adauga branza topita sau cascavalul razuit, cate un ou in fiecare cupa rezistenta la foc si patrunjel tocat. Se mai coace pana este gata oul.
Tort Joffre
250 g unt, 6 oua, 250 g zahar pudra, 50 g cacao, 100 g zahar tos, 5 linguri apa, o lingura (cu varf) faina.
Crema: Se amesteca bine cacaua cu apa si zaharul tos, se pune pe foc mic sau pe un vas cu apa clocotita sa se topeasca zaharul. Se lasa apoi deoparte sa se raceasca. Se freaca spuma untul cu zaharul pudra si se adauga pe rand 6 galbenusuri, frecand bine dupa fiecare. Se adauga apoi siropul de cacao racit si se amesteca. Din crema se ia deoparte un sfert din cantitate iar restul se da la frigider.
Blatul: In crema oprita se pune o lingura cu varf de faina si albusurile batute spuma tare. Se amesteca usor de cateva ori. Se unge forma de tort cu unt solid, se toarna compozitia usor si se da la cuptor, la foc mic. Se lasa sa creasca si sa se coaca. Nu se deschide cuptorul cel putin 15 minute. Cand blatul este copt se scoate, se lasa sa se raceasca, se asaza pe platou si se acopera uniform cu crema din frigider. Se da iar la rece. Inainte de servire se poate glasa cu ciocolata sau se pudreaza cu cacao.
Comentarii