Nicaieri in lume, serviciile secrete de informatii nu si-ar putea indeplini sarcinile daca nu s-ar bizui pe ajutorul dat de..
Nicaieri in lume, serviciile secrete de informatii nu si-ar putea indeplini sarcinile daca nu s-ar bizui pe ajutorul dat de… informatori. In alte tari, este o veritabila indatorire civica si chiar o mândrie pentru un cetatean sa fie acceptat drept colaboratorul unor astfel de servicii…
Resursa informationalã primordialã a F.B.I.-ului o constituie informatorii. Informatorii FBI-ului colaboreazã fie din convingeri civico-patriotice, pentru a apãra natiunea si democratia americanã de pericolele conspiratiilor subversive, fie dint-un interes pecuniar, dar liantul financiar al colaborãrii, desi este apreciat fundamental, el îndeamnã la marje adecvate de prudentã, pentru a se preveni exagerãrile sau dezinformãrile motivate de un câstig suplimentar. F.B.I.-ul utilizeazã – cu rezervele necesare – si informatorii apolitici si neinteresati de bani, care colaboreazã din anumite impulsuri psihologice (tendinta de a domina, de a fi importanti etc.) Recrutarea unui informator implicã, de regulã, trei etape: cea a tatonãrii, în care agentul recrutor poate cheltui pânã la 400 dolari, fãrã vreo aprobare; informatorul potential de securitate, cu o remuneratie lunarã de 100 dolari si informatorul de toatã încrederea, când i se întocmeste un dosar, i se atribuie un nume de cod (criptonim sau initiale) si i se stabileste retributia lunarã.
Între informatorii F.B.I.-ului s-au numãrat si se numãrã si în prezent personalitãti din cele mai diverse domenii ale activitãtii social-politice, economice, cultural-stiintifice etc.
Walt Disney
Walt Disney, celebrul realizator al filmelor de animatie pentru copii, a fost vreme de douã decenii, informator al F.B.I. Dezvãluirea acestui fapt este fãcutã de biograful Mark Eliot în lucrarea „Walt Disney, printul negru al Hollywood-ului”. Extrase din documentele consultate în arhiva F.B.I. au fost publicate în ziarul „New York Times”, acestea relevând cã Wlat Disney a avut calitatea de agent special (1946-1966), informând asupra activitãtilor comuniste sau subversive ale colegilor si colaboratorilor sãi de la Hollywood – producãtori, regizori, artisti, realizatori, tehnicieni sau lideri sindicali. A.F.P. care a difuzat stirea, preluatã si de „Rompres”, precizeazã cã informatiile furnizate au stat la baza a numeroase actiuni represive împotriva persoanelor cu vederi comuniste, de stânga sau liberale. Pentru serviciile aduse, directorul F.B.I., Edgar Hoover, i-a acordat lui Disney o serie de facilitãti pentru realizarea unora dintre filmele sale.
Ronald Reagan
Un alt personaj important, Ronald Reagan, fostul presedinte al S.U.A., a colaborat cu F.B.I.-ul, în calitate de „informator confidential”, sub criptonimul „T-10″, începând din anul 1940. Sotia sa din acea vreme, actrita Jane Wyman figura si ea în evidenta informatorilor, având indicativul „T-9″. Informatiile sotilor Reagan au privit în mod special activitatea „Comitetului Independent al Artistilor si Oamenilor de Stiintã” din Hollywood, care avea o tendintã spre stânga. Mai toti colegii lui Reagan au fost acuzati de diverse conspiratii comuniste.
Manastirea Dejani
Aflata în judetul Brasov, comuna Recea, satul Dejani, manastirea cu acelasi nume...
Comentarii