In pofida tuturor scepticilor si a folclorului anecdotic negativist, un extraterestru a castigat un premiu Oscar. Personajul în carne si oase traieste pe Terra de cateva decenii si provine de pe o planeta care si-a inventat ea însasi o stea, pentru ca avea nevoie de… umbra. Doar asa l-as putea prezenta pe excesiv de bizarul, umbrosul si controversatul artist Hans Ruedi Giger, nascut în cantonul elvetian Grisons, în 1940. Desi parintii sai nu consumasera alimente modificate genetic, fiul lor nu are deloc afinitate pentru planeta pe care paseste. Operele sale sunt „simple” reprezentari ale confratilor din lumile prin care îi vagabondeaza imaginatia. Asa se explica faptul ca i-a sugrumat de emotie pana si pe cei care stabilesc premiantii Oscarurilor.
Elvetianul – poate la fel de ET ca si compatriotul sau, Roger Federer – este realizatorul creaturilor din seria de filme „Alien”. În 1980 a luat Oscarul pentru personajele si designul produse pentru filmul SF regizat de Ridley Scott (lansat în 1979). Realizatorii faimoasei pelicule l-au contactat pe Giger dupa publicarea albumelor de picturi „Necronomicon”, avand drept personaj principal pe asa-numitul Necromon IV.
Creatura este un xenomorf sau un neom. Mai pe romaneste – asa cum se observa si din imagine – este o aratare de cosmar care i-ar da fiori reci si lui Dalí. De altfel, lucrarile lui Giger sunt catalogate prudent ca fiind suprarealiste, fiind vorba – dupa umila mea parere – despre un fel de biomacabru împins la extrema suportabilitate. Fantezia morbida a lui Giger îti raneste sensibilitatea si, în acelasi timp, nu poate sa nu-ti trezeasca si admiratia pentru o minte diabolic de creativa.
De altfel, mefistofelica imaginatie a artistului elvetian l-a condus pana în sala tribunalului unde era judecata (în anii 80) o coperta de album muzical al defunctei formatii „Dead Kennedys” (lider era controversatul Jello Biafra). Albumul se intitula tendentios „Frankenchrist”, iar lucrarea lui Giger avea supranumele de „Peisaj cu penis”… Abia atunci s-a spus ca alien-pictorul a mers prea departe, dar oare ce poate sa însemne „departe” pentru un artist care, cu orice prilej, te da cu imaginatia de toti peretii?!
Caci Hans Ruedi Giger s-a implicat si se implica în tot ceea ce poate însemna design nepamantesc. Dintre multele sale realizari nonterriene as putea aminti si unele tipuri de mobilier odios de interesante, cum ar fi celebrul fotoliu Harkonnen, a carui conceptie are la baza scheletul uman. Lucrarea a fost realizata pentru filmul „Dune” si folosit de David Lynch în pelicula „Eraserhead”. Giger este un colaborator cautat de ciudatii cinematografiei si ai scenei muzicale.
Operele sale (executate cu sistemul airbrush, adica spray de vopsea si cerneala) au decorat filme precum Poltergeist II, Killer Condom, Species si Batman Forever (titlurile spun totul). El este cautat de trupe muzicale pentru a le ilustra albumele si a crea elementele de decor pentru concerte. Într-un recent interviu, Giger spunea ca lucreaza „intuitiv” în stil suprarealist si ca, de multe ori, nu stie cum va finaliza o lucrare în curs de realizare.
Gloria de care s-a înconjurat îl face pe alien-pictorul elvetian ca cutreiere lumea, de la New York la Tokyo. Iar cand poposeste în Europa, da lovituri uluitoare cu fantezia sa vag omeneasca, producand inclusiv picturi pentru tarot pe tema Baphomet – presupusul idol al templierilor.
PAUL IOAN
Comentarii