Artistul austriac Gustav Klimt (1862-1918) l-a depasit pe Pablo Picasso în ceea ce priveste suma cu care a fost tranzactionata o opera în cadrul unei licitatii. Astfel, lucrarea „Portretul Adelei Bloch Bauer I” (elaborata în 1907) a fost vânduta la o licitatie de la New York pentru suma record de 135 de milioane de dolari! Noul proprietar era Ronald Lauder, afacerist si filantrop. Era anul 2006 si Klimt îl depasea pe Picasso, al carui „Baiat cu pipa” fusese vândut în 2004 cu 104 milioane de dolari.
„Portretul Adelei Bloch Bauer I” este primul dintre cele doua portrete pe care Klimt le-a facut prietenei sale vieneze, patroana si mare iubitoare a artei, decedata la numai 35 de ani (1925). Aceasta capodopera a artei decorative reprezinta o lucrare în stilul revolutionar în care autorul voia sa combata conservatorismul în arta care se manifesta în cercurile academice. Portretul apartine asa-zisei perioade numita „Faza de aur” din creatia lui Klimt, fiind lucrata în ulei pe pânza, cu decoratiuni din frunze de aur. Lucrarea are dimensiunile de 1,38 m x 1,38 m si a fost comandata de sotul Adelei, un mare industrias austriac.
Reprezentativa pentru arta si conceptiile artistului, aceasta pictura se încadreaza în ceea ce istoria artei numeste „Secesiunea vieneza”, o miscare al carei prim lider a fost Gustav Klimt. „Secesiunea”, nascuta prin 1897, s-a dorit a fi o rupere de stilul clasic, academic, care exista la acea vreme. Artistul poate fi considerat un simbolist si un reprezentant de marca al curentului „Art Nouveau”.
Gustav Klimt s-a nascut la Viena si a fost fiul unui bijutier de origine ceha. Foarte talentat, el intra la Scoala de arte aplicate înca de la 14 ani. Împreuna cu fratele sau, Ernst, se dedica ornamentatiilor si primesc comenzi pentru varii ilustratii si ornamente. Succesul obtinut la mari comenzi pentru edificii publice le permite fratilor Klimt sa deschida propria scoala de arta decorativa, în 1883. În acest sens, merita mentionat ca ei au lucrat si la decorarea castelui Peles din Sinaia si la Noul Teatru Imperial din Viena…
Treptat, Gustav se orienteaza spre lucrarile în care senzualitatea femeii este dominanta. Temele sale erotice sunt inspirate din mitologie, dar sunt lucrate într-un stil original. „Faza de aur”, cea mai prospera a carierei, este inspirata atât din arta japoneza, cât si din mozaicurile vazute în calatoriile sale de studii la Ravena si din imageria bizantina. Frunzele de aur folosite de Klimt sunt batute foarte fin si sunt lucrate în aur de 22 de karate (de obicei). Evident, multe dintre lucrarile de acest gen au avut sponsori de renume. Marele succes al acestui stil impresionant si costisitor a venit post-mortem. Dar trebuie mentionat faptul ca Franz Josef I al Austriei i-a acordat în 1888 Ordinul pentru merit, în aur, pentru decorarea Teatrului Imperial din Viena.
Fiind unul dintre cei mai importanti artisti austrieci, Gustav Klimt a aparut si pe o moneda batuta de Trezoreria austriaca, în 2012, când s-au aniversat 150 de ani de la nasterea sa… Biografii sai consemneaza ca marea iubire a lui Klimt a fost Emilie Flöge, insa artistul ar fi avut cel putin 14 copii din diverse legaturi amoroase. Un eveniment mai picant din cariera sa a fost decorarea foaierului principal al Universitatii din Viena, dar lucrarile sale au fost considerate „pornografice” si respinse…
PAUL IOAN
Comentarii