Asezat intr-o depresiune la poalele de vest ale Cordilierilor Real (Anzii Centrali) orasul La Paz, capitala administrativa a Boliviei, se afla la cea mai mare altitudine dintre capitalele lumii, aceea de 3.650-4.100 metri.
Orasul a fost fondat in 1548 de spaniolul Alonso de Mendoza care l-a numit „Nuestra Senora de la Paz”, fiind construit pe locul unei vechi asezari amerindiene distrusa in totalitate de conchistadorii atrasi de bogatiile zonei. Locul numit de bastinasi „ferma de aur” se remarcase prin bogatia fara egal, din apa raului Chuquiago putand fi extrase cu mana pepitele de aur.
O lunga perioada orasul a cunoscut o inflorire deosebita datorita bogatiilor sale, Bolivia fiind una din sursele de bogatie aparent inepuizabile ale Spaniei. Apoi La Paz a intrat intr-un con de umbra dar lucrurile s-au redresat la sfarsitul secolului al XIX-lea cand pretul aurului a crescut considerabil.
Chiar daca orasul Sucre (o bijuterie a artei baroce) este capitala constitutionala a tarii, centrul puterii administrative este La Paz, unde se afla sediul guvernului, al presedintiei si se desfasoara doua treimi din activitatea industriala a tarii, cea a bancilor si a reprezentantelor firmelor straine.
Majoritatea populatiei acestui oras este constituita din amerindieni care dau locului un colorit aparte, urmasii incasilor ale caror vestigii se pot vedea peste tot in Bolivia, prin monumente si drumuri, „Calea incasilor” care trece prin apropiere de La Paz fiind practicabila si in zilele noastre.
In jurul sau pot fi intalnite elemente din zone climatice diferite: palmieri, ghetari, poduri naturale si deserturi.
La mai putin de 500 de metri de marginea unui podis, se afla centrul istoric al orasului plin de contraste. Ceva mai jos, la o clima mai blanda sunt inaltate locuintele luxoase ale celor bogati, imbracati dupa moda occidentala, in timp ce pe pantele cu ierni aspre sunt locuintele amerindienilor care poarta straie traditionale. Cantitatea de oxigen din aer este extrem de scazuta dar acest lucru pare sa nu afecteze calitatea vietii locuitorilor, ci mai degraba creeaza probleme turistilor.
Printre obiectivele turistice importante ale orasului trebuie mentionata in primul rand Piata Murillo, aflata in centrul orasului. Aici se inalta Catedrala datand din 1835, una dintre cele mai impresionante cladiri din intreaga tara, o constructie imensa cu un dom inalt, cu ziduri solide si vitralii elegante. Tot aici se afla Palatul Prezidential cunoscut si sub numele de Palatul Ars, numit astfel dupa incendiul care
l-a devastat in 1875.
Remarcabila este de asemenea Biserica San Francisco, o bijuterie arhitectonica imbinand stilul spaniol al secolului al XVI-lea cu stilul mestizo si avand fatada impodobita cu sculpturi in piatra.
In oras exista o multime de muzee evocand viata, istoria si preocuparile locuitorilor. Pot fi astfel amintite „Muzeul de arta contemporana”, „Muzeul de etnografie si folclor” (cu colectii unice de tesaturi traditionale), „Muzeul Balenelor”, „Muzeul frunzei de Coca” (dedicat rolului pe care planta il are in istoria si folclorul regiunii), „Muzeul Tambo Quirquincho” unde sunt expuse masti, costume vechi, fotografii de epoca, obiecte de argint, totul fiind inchinat femeii din La Paz.
„Piata de flori” este unul dintre cele mai frumoase locuri din oras prin diversitatea de culori si parfumuri, iar „Inchisoarea San Pedro” este un loc special in care detinutii pot locui impreuna cu familiile si au o organizare aparte.
Pe langa „Muzeul Costumelor” unde sunt prezentate papusi imbracate in port traditional, un loc deosebit de interesant (poate unic in lume!) este Piata Vrajitoarelor in care persoane „specializate” – magi si vrajitori – fac tot felul de descantece si ofera leacuri miraculoase, de la ierburi la insecte, precum si talismane care te protejeaza de spiritele malefice.
Amestec de traditie si modernism, La Paz reuseste sa atraga oameni din toate colturile lumii, impresionand prin atractiile sale.
IRINA STOICA
Comentarii