• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Lacrimile Soarelui

Lacrimile Soarelui

29 martie 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

„Zeul-Soare Ra a plans din nou si apa din ochii sai a curs pe pamant si s-a transformat in albine lucratoare, zburand pe flori si copaci feluriti, creand miere si ceara din lacrimile lui Ra.”

 Aceasta sensibila imagine cu puternic accent liric nu este parte a vreunui poem modern, ci un fragment dintr-o scriere egipteana straveche. In Egiptul faraonilor de prin anii 3150 i.Hr., albinele erau considerate sfinte, ele fiind asociate cu zeul Osiris. Din aceeasi epoca dateaza si sigiliile de investitura faraonica, purtand profilul micii zburatoare, care apare si in alte scrieri si desene egiptene.

 In Europa medievala, se credea ca albina este o mijlocitoare intre lumea noastra si cea a spiritelor, iar un obicei bizar cerea ca, la moartea cuiva dintr-o familie care avea stupi, albinele sa fie instiintate imediat de tragedie. Albina insa a parcurs mileniile, pe toate meridianele globului, in felurite moduri, inclusiv in arta, aratand ceea ce am numi decenta discreta si oferind oamenilor nu doar dulceata florilor insotita cu sanatatea pura a mierii, ci si lumina frumusetii Universului.

 In iconologia Renasterii si a epocii baroce, stupul se infatiseaza aidoma unui regat al albinelor. Aceasta dimensiune regala este cea care il va seduce pe Napoleon Bonaparte, cel considerat ultimul suveran care a adoptat imaginea albinei ca element emblematic. Fireste ca artele au preluat in mod automat simbolul, dar inceputurile reperabile in domeniu sunt mult mai vechi.

 In mormantul regelui francilor salici Childeric I, au fost gasite mai multe obiecte, intre care albinele sau cicadele de aur cu aripi din insertii de granat (anul 481 d.Hr.), folosite pentru a decora fie haina regala, fie hamul calului regelui. Aceste albine merovingiene l-au inspirat pe Napoleon, care, in afara florilor de crin folosite din timpul domniei lui Hugh Capet in secolul al X-lea, le-a adoptat ca simbol al Imperiului Francez.

 Ele apar, in toata maretia lor, in tabloul lui Dominique Ingres care il infatiseaza pe Bonaparte intr-o postura ce evoca divinul (Napoleon pe tronul sau imperial, 1806), pe vesmantul orbitor al acestuia.

 In aceeasi linie a apartenentei de insemne ale suveranitatii, semnificativa este si imaginea celor trei albine de pe blazonul papei Urban VIII (1568-1644), preluate din insemnele familiei florentine Barberini, din care facea parte.

 Arta realizarii podoabelor individuale este, in mod logic, cea care a pastrat cele mai vechi astfel de piese. Printre cele mai frecvent mentionate creatii ce includ drept simbol ornamental albina, se afla pandantivul minoic (1800-1700 i.Hr.) descoperit in situl arheologic din Malia (insula Creta) sau cerceii de aur etrusci (525-500 i.Hr.).

 Ca realizare artistica de valoare in sine, se mai remarca in mod deosebit un desen in penita, pe pergament, al Bestiarului Northumberland (1250-1260) si miniatura Apis („Albina”), din perioada 1340-1350, o ilustratie la lucrarea „Der naturen bloeme” a poetului flamand Jacob van Maerlant. In aceasta din urma, imaginea a trei albine ce zboara deasupra a trei stupi stilizati este bizara, creaturile respective avand mai degraba siluete de pesti, aripi de pasari si capete cu fete foarte asemanatoare celei umane.

 Ar putea fi vorba despre o viziune de inspiratie indoielnica a autorului sau, dimpotriva, despre o simbioza intentionat creata pentru a sugera contopirea naturala intr-un intreg a unor fapturi reprezentative pentru principalele medii de viata: aer, pamant, apa.

 Nu putem evita si mentionarea altor doua nume de referinta ale artelor plastice, care semneaza lucrari cu aceeasi tema – Hotul de miere, avandu-l drept protagonist pe nazdravanul Cupidon, secondat in mod firesc de Venus: desenul din 1514 al lui Albrecht Dürer si uleiul pe panel realizat de Lucas Cranach cel Batran in 1525. In amandoua, albinele nu mai sunt fiinta venerata in vechime, ci insectele care-si apara rodul muncii, punandu-l pe fuga pe micul pofticios. Mult mai diversa este insa abordarea contemporana a subiectului. Dincolo de Atlantic, Lea Bradovici picteaza personaje la care vesmintele, podoabele, coafura si decorurile evoca explicit imaginea si viata albinelor.

 „In copilarie am fost incantata de lumile minuscule care infloreau in curtea din spate, taramuri de albine cu familiile lor regale – spune artista. Cufundata in basme si mit, le-am dat acestor creaturi trasaturi umane. Ani mai tarziu, aceste fascinatii timpurii pentru naratiune, mit si mirare au reaparut in pictura mea, iar incantarea este un motiv suficient pentru a continua.”

 Iar Matt Willey, un alt pictor american, pare ca o completeaza: „Exista doua lucruri pe care o albina lucratoare le simbolizeaza si la care fiecare om tanjeste: un sentiment al scopului existentei noastre si stupul, conexiunea unul cu celalalt.”

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Jökulsárlón – laguna glaciara

Urmatorul Articol

Manastirea Buna Vestire

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Manastirea Buna Vestire

“Pieile rosii” - inventatori de top

Postul - perioada de slabire sau de ingrasare?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.