Situat in estul Germaniei, Leipzig este cel mai mare oras din landul Saxoniei. Numele sau provine din limba slava si inseamna „locul cu tei”. In limba romana vechea denumire a acestuia era Lipska iar locuitorii sai se numeau „lipscani”. De aici numele strazii „Lipscani” din Bucuresti, indicand locul in care comerciantii din Leipzig obisnuiau sa-si vanda marfurile.
Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1015 si, in secolul al XVII-lea, era unul dintre cele mai importante centre culturale din Europa, remarcandu-se in domenii ca muzica, astronomie si optica. In secolul al XVIII-lea a fost gazda unor personalitati ilustre, tanarul Goethe studiind la renumita universitate din oras. O serie de alte stralucite personalitati culturale sunt legate la randul lor de viata urbei. Este suficient sa-i amintim pe Mendelssohn, pe Wagner si mai ales pe Bach, care a functionat o vreme drept cantor la Biserica Sfantul Thomas.
In 1813 aici a avut loc celebra „Batalie a Natiunilor”, in care armatele Rusiei, Prusiei, Austriei si Suediei au invins armata franceza, obligandu-l pe Napoleon I sa abdice. In ultimii ani ai celui de Al Doilea Razboi Mondial, Leipzig a fost tinta unor bombardamente puternice care insa nu i-au afectat vechiul centru.
Dupa 41 de ani de dictatura a avut un rol important in reunificarea Germaniei si caderea comunismului prin evenimentele care s-au desfasurat si in jurul Bisericii Sfantul Nicolae, totul contribuind la titlul de „oras-erou”. Arhitectura sa este un amestec de cladiri istorice si moderne.
Obiectivele sale turistice si multimea parcurilor fac din Leipzig unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa. In centrul orasului se afla Piata Naschmarkt, conceputa in stil baroc si avand in mijloc statuia lui Goethe.
La 9 iunie 1878 in Leipzig a fost inaugurata Gradina Zoologica, inchisa in timpul Primului Razboi Mondial si preluata de oras in 1920. Considerata una dintre cele mai mari din Europa, ocupa o suprafata de circa 56 de hectare si detine peste 2000 de animale din 500 de specii diferite.
Mai veche, Gradina Botanica se intinde pe o suprafata de 3,5 hectare si a fost creata in 1542. In inima centrului vechi se afla Muzeul Arborelui de Cafea Araba, avand in incinta lui o cafenea-restaurant care a servit ca loc de intalnire a unor celebritati ca Lessing, Schumann, Goethe, Liszt. Cele 15 camere expun tot felul de obiecte legate de cultura si folosirea cafelei, printre care serviciul de portelan folosit de Napoleon in 1813.
Un monument protejat si renovat este Gara Centrala, construita in 1915 pe doua nivele si primind zilnic peste 150.000 de pasageri. Din multimea muzeelor putem aminti Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul Grassi, un complex de cladiri gazduind alte trei muzee : „Muzeul de Etnografie”, „Muzeul instrumentelor muzicale” si „Muzeul de Arte Aplicate”. „Muzeul Rotund” care a slujit candva drept Sediu al Politiei Secrete prezinta o serie de documente privitoare la activitatea acesteia. „Muzeul de Istorie Contemporana” poseda exponate cu referiri speciale la procesul de reunificare a Germaniei.
Intr-un tur pe strazile orasului, pe langa Universitate si Biblioteca Nationala, intalnim Opera, infiintata in 1693, a treia ca vechime din Europa, „Noua Sala de concerte”, construita din sticla si beton, sediu al orchestrei simfonice din Leipzig sau casa memoriala in care a trait si a murit compozitorul Felix Mendelssohn Bartholdi.
Pot fi amintite de asemenea Vechea primarie, o cladire emblematica, in stil renascentist, construita in 1556, si Biserica Sfantul Nicolae, locul de start al revolutiei pasnice de la 9 octombrie 1989, Biserica Sfantul Thomas si Muzeul Bach dar si Memorialul Bataliei Natiunilor finalizat in 1913.
IRINA STOICA
Comentarii