4 fire praz, 100 g masline, 1 pahar bors, 1 pahar sos rosii, o legatura patrunjel, sare, piper.
Se oparesc maslinele in bors, apoi se scurg si se lasa deoparte. Prazul se taie rondele si se caleste in putin ulei, doar cat sa se inmoaie. Se adauga apoi apa cat sa acopere prazul, se adauga maslinele si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand prazul este fiert, se adauga sosul de rosii, se asezoneaza cu sare, piper si se lasa pe foc pana scade de tot zeama. La sfarsit se presara patrunjel verde tocat marunt.
Placinta cu branza si mere
Aluat: 200 g unt, 200 g zahar, 4 oua, sare, 300 g faina, coaja de lamaie, 1 praf de copt.
Umplutura: 900 g branza de vaci, 300 g smantana, 4 oua, 300 g zahar, 3 linguri gris, 100 g stafide, 40 g unt, 2 mere, coaja de lamaie, esenta de rom.
Aluatul se prepara din untul lasat la temperatura camerei, care se mixeaza cu zaharul dupa care se adauga galbenusurile frecate bine, apoi se pune faina amestecata cu praful de copt, coaja de lamaie si se omogenizeaza totul. La final, se adauga albusurile batute spuma si se framanta un aluat omogen. Cand este gata se acopera cu un prosop si se lasa sa se odihneasca 30 minute. Pentru umplutura se amesteca branza cu smantana, se adauga ouale batute cu 200 g de zahar, esenta, grisul, stafidele si se amesteca bine. Se da la rece pana se caramelizeaza merele. Zaharul ramas se caramelizeaza, apoi se adauga untul si cand s-a topit se adauga merele taiate felii si se lasa sa se caramelizeze. Se intinde aluatul intr-o foaie, se pune in tava tapetata cu hartie de copt, inclusiv pe marginile tavii. Se pune jumatate din compozitia de branza, se adauga un strat de mere caramelizate (jumatate). Se adauga restul de branza si deasupra merele ramase impreuna cu caramelul. Se taie surplusul de aluat ramas, se da la cuptor, la foc potrivit pentru aproximativ o ora, pana se rumeste frumos deasupra.
Comentarii