A fost odata ca niciodata un pictor mexican, Diego Rivera pe numele sau demn de retinut, care a vrut sa faca o surpriza „placuta” americanilor, oferindu-le o mare fresca in care era si portretul lui Vladimir Ilici Lenin. Se intampla in anul 1933, perioada in care Rivera se afirmase pe plan mondial drept unul dintre cei mai apreciati creatori de fresce. Desi era un sustinator infocat al comunismului si chiar al curentelor radicale de stanga, primarul New-York-ului l-a chemat sa realizeze o fresca la celebrul Rockfeller Center. Fresca se numea „Omul la rascruce”. Numai ca cineva a descoperit „la timp” schitele artistului si a constatat ca figura lui Lenin domina latura stanga a lucrarii.
Imediat s-a iscat un scandal si comanda a fost anulata. Marele conducator n-a mai apucat sa salute publicul newyorkez si privirea sa sa le emane niscaiva lozinci… Dar Rivera, un artist cu orientari atat de stangiste incat a fost chiar dat afara din Partidul comunist din Mexic, a mai socat o data pe conducatorii de la Moscova – pe care o vizitase si unde crease cateva fresce, dar fusese in cele din urma alungat pentru ca aderase la un curent antistalinist. Ei bine, Diego Rivera a fost gazda fugaritului Leon Trotki. „Marele cautat” s-a ascuns la domiciliul din Mexic al pictorului timp de cateva luni, dar in cele din urma cei doi s-au certat si Trotki a plecat, acuzat ca-i face ochi dulci sotiei lui Rivera, Frida (care era cu douazeci de ani mai tanara decat Rivera). La scurt timp dupa aceea, rusul a fost ucis, dupa cum se stie.
Dar Diego Rivera (1886-1957) nu a fost un personaj foarte interesant numai din cauza orientarilor sale politice cam radicale. Sa nu uitam ca Salvador Dalí l-a omagiat pe Nicolae Ceausescu, iar Picasso a primit (1950) Premiul Lenin pentru pace si a fost toata viata membru al Partidului Comunist Francez. Rivera a avut o viata personala tumultuoasa comparabila cu cea a lui Picasso. De altfel, unul dintre motivele excluderii lui din miscarea comunista mexicana a fost si faptul ca era „cam afemeiat”. Ca si Picasso, Rivera nu se sfia sa aiba amante in perioadele cat era casatorit, iar pe copiii nelegitimi avuti i-a recunoscut sau nu, dupa propriile sale criterii. El a fost genul de barbat care a avut de ales intre doua amante, dupa ce ambele i-au nascut copii. Astfel, intre Angelina si Maria, o alege pe Maria.
Dar dupa doi ani o lasa balta si se casatoreste cu Guadalupe, cu care are alti doi copii. Cand o intalneste pe Frida Khalo, studenta la arte, uita si de Guadalupe si se casatoreste cu Frida: el avea 42, ea 22. Numai ca si acest cuplu a fost unul cu nabadai foarte serioase, mai ales din cauza faptului ca Frida era bisexuala. Rivera nu era gelos pe amantele sotiei, ci pe amanti. Divorteaza in 1939 dar se recasatoresc in anul urmator. Dupa moartea Fridei, Rivera se recasatoreste cu Emma Hurtado, in 1955, iar peste doi ani moare de cancer.
Ateismul acestui aventurier de geniu – a fost cel mai important reprezentant al muralismului mexican, pus in slujba Revolutiei mexicane din 1910 – a fost si el unul cu cantec. Este, poate, singurul pictor la care apare, intr-o lucrare, afirmatia „Dumnezeu nu exista”. Este vorba de fresca „Visuri de duminica in Alameda”, unde un personaj are aceasta inscriptie. In pofida scandalului, artistul nu a vrut sa stearga acea afirmatie. El provenea dintr-o mama evreica si tata catolic, dar nu a tinut seama niciodata de religie. V-ati convins ca Diego Rivera a fost unul dintre acei mari artisti ai secolului XX la care nu stii ce-i mai interesanta, viata sau opera.
PAUL IOAN
Comentarii