„Perii albi sunt o cununa de cinste…” – spune un proverb biblic. Si, chiar daca nu cu mult timp in urma, incaruntirea era considerata un semn de intelepciune a celor ajunsi la o anumita varsta, astazi, datorita modului de viata si a multor altor cauze, albirea firului de par poate aparea surprinzator de precoce, chiar in jurul a 25-30 de ani. Putini dintre noi stiu ca incaruntirea in termeni medicali se numeste acromotrichie. Varsta aparitiei primelor fire albe si modificarea progresiei sunt determinate, sustin oamenii de stiinta, aproape in intregime genetic. Schimbarea culorii firului de par apare cand pigmentul acestuia (melanina) nu se mai produce la nivelul foliculului pilos de catre celulele care produc si depoziteaza pigmentul.
Exista insa si boli din cauza carora se schimba culoarea parului. Este vorba despre albinism, vitiligo, malnutritie si anemii. Conform unui studiu publicat in Marea Britanie, fumatorii ar fi de 4 ori mai predispusi la incaruntirea prematura decat nefumatorii. Din pacate, chiar daca s-a facut, ani de-a randul, mediatizarea multor produse, pana acum, nu s-a demonstrat stiintific ca ar exista un remediu impotriva incaruntirii.
Stresul nu schimba culoarea parului la femei
Incaruntirea parului la femei este determinata mai degraba genetic si nu datorita stilului de viata cum ar fi stresul sau dietele, este concluzia pe care o sustin cercetatorii Unilever in urma unui studiu realizat pe perechi de gemeni. Ei au tinut sub observatie mai mult de 200 de perechi de gemeni de sex feminin, cu varste cuprinse intre 59 si 81 de ani si au descoperit ca la gemenii identici (cei care impart aceleasi gene), procesul de incaruntire este similar. Mult mai multe diferente au constatat in cazul gemenilor non-identici, a caror gena difera. Dr. David Gunn, coordonatorul studiului sustine ca „acest studiu ne ofera un insight in procesul de incaruntire a parului la femei si sugereaza ca factorii de mediu nu sunt atat de importanti pe cat credeam. Cercetarile au aratat ca indiferent de cat de stresanta este viata unei femei, exista alte cauze, mai importante, care pot determina albirea parului si acestea sunt de natura genetica”. Totusi, dupa cum afirma alti specialisti, exista si exceptii de la regula genetica a incaruntirii firului de par. O viata dezordonata, socurile psihice si chiar fumatul, cum spuneam mai sus, pot duce la aparitia prematura a albirii parului.
De ce albim?
Un grup de cercetatori americani incearca sa dea o explicatie. Se cunoaste ca primele semne ale procesului de incaruntire apar in jurul varstei de 25 de ani. Mai intai la tample apoi, ici colo cate un fir gri isi face aparitia fara sa-l luam in seama. Procesul in sine este accelerat de stilul de viata (consum de alcool, tabagism, viata nesanatoasa) dar si de factorii care blocheaza productia pigmentului. Oamenii de stiinta americani au observat ca in parul sur se gasesc niveluri ridicate de apa oxigenata si niveluri mult mai mici a trei enzime specifice, una dintre aceste enzime avand rol de reglare a nivelului apei oxigenate. Pornind de la aceste descoperiri, cercetatorii spera ca pe viitor sa fie creat un sampon care sa stopeze incaruntirea. Pana cand medicina va gasi un remediu impotriva incaruntirii, sa ne purtam cu mandrie firele albe…
N. FLORIA
Comentarii