Aflat in sudul Elvetiei centrale, aproape de granita cu Italia, orasul Lugano, al noualea oras ca marime al tarii (cu aproximativ 50.000 de locuitori) este asezat pe malul lacului al carui nume il poarta.
Capitala a cantonului Ticino, este inconjurat de Muntii Alpi, iar stradutele cochete pe care cladirile istorice se intrec in frumusete cu cele moderne, te uimesc prin ordine si curatenie.
Lacul Lugano, numit de localnici si Ceresio, aflat intre lacurile Maggiore si Como reprezinta principala mandrie a orasului, 63% din suprafata sa apartinand Elvetiei, iar restul Italiei. Limba oficiala este cea italiana, pe langa franceza, germana si retoromana care au acelasi statut.
Se pare ca zona a fost locuita inca din Epoca de Piatra, dar documentele atesta existenta acesteia din jurul anului 700. Cele mai multe mentioneaza in acest sens anul 875, cand orasul se afla in posesia Ducatului Milano. Ocupat de elvetieni in 1512 ramane sub autoritatea acestora pana in 1798 cand isi obtine independenta si decide sa intre in Confederatia Elvetiana. Numele sau deriva de la cuvantul latin „luculus” insemnand „padure sfanta”.
Desi mai mic decat alte orase elvetiene, Lugano este a treia piata financiara a Elvetiei, aici gasindu-se numeroase banci, dar si universitati de prestigiu si multe companii din industria turismului.
Verile sale calde au contribuit la atragerea unui mare numar de turisti, printre care multe celebritati, la acesta adaugandu-se un obiectiv important – deschiderea tunelului Sfantul Gotthard, in 1882.
Faptul ca a fost ocolit de razboaie a facut ca acest oras, cu puternice influente lombarde in arhitectura cladirilor vechi, sa fie considerat un adevarat paradis, printre edificiile sale notabile inaltandu-se vile si catedrale, banci si hoteluri. Un adevarat simbol al orasului este Catedrala San Lorenzo, o biserica romano-catolica ridicata in secolul al XI-lea, marita la sfarsitul secolului al XVII-lea si al XVIII-lea. Fatada sa este realizata in stilul Renasterii lombarde.
La fel de cunoscuta, incepand din 1499, este Biserica Sfanta Maria a Ingerilor aflata la capatul unei strazi comerciale, in fata vestitului lac. A inlocuit o veche manastire si prezinta o adevarata comoara a artei din intregul canton. Cu o fatada de caramizi regulate, incadrata in partea de jos de pilastri, contine o fresca si mai multe picturi murale. Fresca reprezinta Patimile si Rastignirea lui Iisus si este datata cu anul 1529 fiind semnata de pictorul Bernardino Luini.
Unul dintre cele mai frumoase parcuri ale orasului este Parcul Ciani, asezat de-a lungul lacului, unde se afla un miniport pentru ambarcatiunile localnicilor. Vizitatorii pot admira aici o multime de pasari acvatice (rate si lebede), iar numele parcului provine de la Villa Ciani, o cladire de culoarea piersicii, construita la mijlocul anilor 1800 si care gazduieste in prezent expozitii si evenimente.
Nu trebuie uitate Muzeul de Arta si Muzeul Ciocolatei si, mai ales, Parcul de Miniaturi care cuprinde 120 de machete reprezentand principalele cladiri ale tarii.
Exista aici peste 3500 de metri de cale ferata cu 18 trenuri minuscule, funiculare, telecabine. De altfel, un trenulet de agrement strabate intregul oras, iar Funicularul Bré te poarta spre muntii care iti ofera panorama unui tinut de basm, dominat de atmosfera mediteraneana ce confera un farmec aparte.
IRINA STOICA
Comentarii