Aflata in satul Ursoaia din judetul Arges, Manastirea Bascovele, cu obste de maici, are hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. Numele asezamantului vine de la „bascov” insemnand pisc impadurit cu stejari.
Manastirea, aflata la circa 25 de kilometri de Pitesti este asezata intr-o depresiune scaldata in soare, adapostita de asprimea iernii si caldurile verii de padurile care o inconjoara. Locasul a fost construit in 1695, in vremea domnitorului Constantin Brancoveanu, de catre vel-comisul Serban Cantacuzino. Acesta se rugase Domnului sa-i daruiasca un urmas, legandu-se ca va ridica o manastire.
Rugaciunea i-a fost ascultata si i s-a nascut o fiica pe care a botezat-o Maria. La scurt timp insa dupa nasterea ei, sotia comisului s-a stins din viata si, spre disperarea tatalui, dupa trei ani si-a pierdut si fiica. Aceasta cumplita incercare i-a amintit fagaduiala facuta si a inaltat manastirea.
Nu avem date asupra sfantului asezamant pana in 1835 cand acesta a fost distrus de un cutremur. In 1842 biserica era complet ruinata dar in 1843 este refacuta cu sprijinul credinciosului Stefu Nicolau din Pitesti si a staretei Platonida Cazanescu. Cu acest prilej i s-au adaugat inca doua hramuri: „Nasterea” si „Adormirea” Maicii Domnului.
In 1869 un trasnet distruge acoperisul bisericii si o parte din chilii si, in 1883 manastirea este desfiintata pe motiv ca se afla in ruina si are personal putin. In 1932, prin straduinta episcopului Nichita Duma al Argesului, manastirea este reinfiintata. In 1937 incep lucrari de renovare care sunt continuate de altele intre decembrie 1948 si 15 octombrie 1950. Tot in aceasta perioada este repictata biserica si sfintita la 18 octombrie 1950.
Desfiintata din nou in 1959, este transformata in biserica parohiala in 1962. In chiliile manastirii este infiintat „Centrul de Ingrijire si Asistenta Bascovele” pentru handicapati. Manastirea este reinfiintata in 1991 cand se intorc aici patru dintre fostele vietuitoare ale asezamantului. Ele nu au insa la dispozitie decat trei chilii, celelalte fiind ocupate de bolnavii spitalului. Situatia dureaza pana in anul 2005, cand intregul asezamant este eliberat. In anul 2006 se construieste trapeza manastirii si in 2007 se reface din sita acoperisul distrus de o furtuna.
Biserica este construita din caramida, in forma de cruce, cu un zid foarte gros. Are trei turle, una mai mare pe naos si alte doua, mai mici pe pronaos. Catapeteasma este din zid in partea inferioara si din lemn in partea superioara. Naosul este despartit de pronaos prin coloane sustinand arcada boltilor iar pardoseala este din lemn. Biserica are si un pridvor pictat, sustinut de sase coloane. Exteriorul este simplu, zugravit in alb cu un brau median.
Pictura a fost executata intre 1948-1950 de Theodor Petrescu-Tutana, inlocuind vechea lucrare din 1869 si refacuta in 1932, care insa nu mai putea fi restaurata.
IRINA STOICA
Comentarii