Apa dulce constituie, fara doar si poate, cea mai pretioasa resursa a planetei noastre, neputand fi egalata nici de aur, nici de diamante, nici macar de petrolul pentru care se inventeaza si se poarta razboaie nimicitoare.
Fiindca fara aur si cisterne cu titei putem trai, dar fara apa am pieri cu totii, fara sa mai fie nevoie de arme si ura. Din pacate insa exista oameni pe Pamant care mor tocmai din lipsa apei potabile, „amanunt” care nu pare a-i afecta pe mai-marii stapanitori ai planetei, cei ce ar putea realmente sa salveze omenirea de la extinctie. Iar acei saraci insetati sunt in secolul 21 la fel ca nefericitii aruncati in temnitele medievale, fara hrana si apa, avand la vedere dincolo de gratii un ulcior cu apa si un tortionar care sorbea zgomotos licoarea vietii.
Iata cateva posibile argumente in sprijinul afirmatiilor de mai sus!
u O treime din cele 35 milioane de km3 de apa dulce se afla sub pamant, peste 30.000 km3 din acestea (de doua ori suprafata Frantei) fiind ascunse sub imensul desert Sahara, dar considerate „fosile”.
– E nevoie de 3 litri de apa dulce pentru fabricarea unei cani de asa-numita apa purifianta. Este ceea ce se cheama „apa virtuala”, necesara producerii alimentelor, obiectelor vestimentare, mobilierului. Macar cu titlu informativ, iubitorii de ape colorate si pline de chimicale, pot afla ca pentru producerea unui litru de Coca-Cola se utilizeaza circa 1,22 litri de apa potabila.
– In SUA, fiecarui locuitor ii revin in medie 250 l de apa pe zi. In Africa Subsahariana, cantitatea se reduce la 10-20 litri. Se estimeaza ca mai putin de 60 de tari de pe glob beneficiaza de 60% din resursele de apa dulce, iar potrivit ONU peste 2,4 miliarde de oameni nu au acces la aceasta!
– Apa acopera 70% din suprafata terestra, dar volumul ei reprezinta numai o jumatate de miime din masa planetei. Reducerea drastica a rezervelor freatice e cauzata si de intensificarea uriasa a ploilor abundente de tip tropical, care alimenteaza preponderent apele curgatoare de suprafata, in detrimentul celor subterane.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii