Aflata in statiunea balneo-climaterica al carei nume il poarta, in estul muntilor Ceahlau, Manastirea Durau, cu obste de calugarite, are hramurile Buna Vestire si Sfantul Mare Mucenic Pantelimon. Traditia spune ca numele asezamantului vine de la cascada „Duruitoarea”, aflata la o distanta de 5 kilometri.
Manastirea s-a ridicat pe locul unui schit de maici care exista aici la inceputul secolului al XVII-lea dar in 1802 monahiile s-au retras la Poiana Varatec si asezarea monahala a devenit schit de calugari. Biserica actuala a fost ridicata intre 1832 -1835 si sfintita de mitropolitul Veniamin Costache. Pictura a fost realizata in doua etape. In 1835 monahii: Macarie, Rimin si Ghervazie picteaza pridvorul iar pronaosul, naosul si altarul constituie opera lui Nicolae Tonitza si a ucenicilor sai, lucrare realizata intre 1935-1937. Printre ucenicii de atunci se numara si Corneliu Baba. Catapeteasma a fost pictata in 1835 la Constantinopol si este lucrata in lemn poleit cu aur.
Biserica este construita in forma de cruce, impartita in incaperile clasice: Altar, naos, pronaos, pridvor si prezinta doua abside laterale si una in rasarit. Naosul, cu abside largi si profunde, este despartit de pronaos prin doi stalpi laterali cuprinsi in ziduri, sustinand o arcada care, la randul ei, sustine bolta. Ca si pronaosul, este luminat de cate o fereastra spre nord si spre sud. Pridvorul de zid este inchis, cu doua ferestre spre vest, iar usa de la intrare este masiva, din lemn, o adevarata opera de arta, intarita metalic. Exista si un al doilea pridvor adaugat mai tarziu. Este construit din lemn, inchis cu geamuri si are intrarea prin nord.
Biserica are trei turle oarbe iar fatadele sunt compartimentate in panouri si prezinta un antablament de profil cu ocnite in registrul superior si un brau zimtat sub streasina. Pe fatada dinspre apus poate fi admirat un fronton cu sase firide in care au fost pictate icoane in fresca, zugravite probabil dupa 1885.
Dupa terminarea picturii biserica a fost sfintita la data de 14 septembrie 1937. La 40 de metri nord de altar se inalta turnul-clopotnita, ridicat din zid, pe trei niveluri. La primul etaj se afla un paraclis cu hramul „Schimbarea la Fata” in care s-a organizat o expozitie permanenta de arta religioasa, printre exponate aflandu-se si o catapeteasma din secolul al XVIII-lea, lucrata in stil popular cu influente bizantine. Bolta clopotnitei a fost pictata in 1938 de arhimandritul Varahiil Muraru. In incinta manastirii se mai afla clopotnita veche de lemn, casa lui Veniamin Costache, si alte cladiri de lemn pentru chilii, trapeza, bucatarie.
In 1991, asezamantul a redevenit manastire de maici si in 1992 aici a fost infiintat „Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul”.
IRINA STOICA
Comentarii