1,2 kg pulpa de vaca, 100 g slaninuta, o ceapa, 1 morcov, 4-5 catei usturoi, 100 ml ulei, piper boabe, 2 foi dafin sau putin cimbru tocat, sare.
Carnea spalata si scursa bine se impaneaza cu bucatele de slanina si catei de usturoi, se sareaza, se leaga cu o sfoara dandu-i o forma lunguiata si se lasa 10-15 minute. Se pune apoi intr-un vas cu ulei incins pe foc si se rumeneste pe toate partile. Se adauga ceapa si morcovul taiate in rondele subtiri, se calesc usor, dupa care se pun doua pahare cu supa de oase sau apa, piperul boabe, foile de dafin sau cimbrul. Se acopera vasul cu un capac si se pune in cuptor, la foc mic, pentru 3 ore, intorcandu-se friptura de cate ori este nevoie. Cand carnea este fiarta, se scoate capacul sa se poata rumeni. Se indeparteaza sfoara si se taie friptura in felii care se asaza pe un platou. Sosul degresat se toarna peste friptura.
Mere caramelizate
7-8 mere mijlocii, 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, o lingura zahar pudra, 2 linguri zahar tos, 2 linguri unt.
Se spala merele bine, se sterg cu un prosop si se scoate mijlocul. Se ia o cratita mai inalta, se unge cu unt, se tapeteaza cu zahar pudra, iar pe fund se asterne un strat de zahar tos, de un centimetru. Se asaza merele in cratita cu scobitura in sus si se pun la cuptor, la foc potrivit, tinandu-se pana se inmoaie. Separat se freaca bine galbenusurile cu zaharul, se adauga treptat faina, iar la urma albusurile batute spuma. Se toarna peste mere si se pune din nou la cuptor. Cand prajitura s-a copt se scoate din cuptor, se lasa sa se abureasca si se rastoarna pe un platou.
Comentarii