Aflata în comuna Muereasa din judetul Vâlcea, la 25 km de Râmnicu Vâlcea, manastirea Frasinei este ctitoria Sfântului Calinic, episcopul Râmnicului.
Biserica manastirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este cunoscuta sub numele de „Biserica Mare” si împreuna cu ansamblul de cladiri din jur creeaza impresia de cetate.
Aflata în comuna Muereasa din judetul Vâlcea, la 25 km de Râmnicu Vâlcea, manastirea Frasinei este ctitoria Sfântului Calinic, episcopul Râmnicului.
Biserica manastirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este cunoscuta sub numele de „Biserica Mare” si împreuna cu ansamblul de cladiri din jur creeaza impresia de cetate. Înaltata între 1860-1863 este sfintita imediat dupa terminarea constructiei. Interiorul a fost pictat, în maniera lui Tattarascu, de artistul ardelean Misu Pop. Spalata în 1968 de pictorul Aritium Avachian, pictura contribuie substantial la faima bisericii declarata monument istoric.
Biserica Schitului vechi a fost înaltata din lemn în 1710 de calugarii bulgari Ilarion si Stefan având hramul „Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul”. Reconstruita din zid în 1762-1763 de fratii hagii Cârstea si David Iovipali si de fiul lui, Cârstea Nicolita, binecuvântata de Filaret, episcop de Râmnic, a avut în jur un sir de chilii din care nu s-a mai pastrat nimic. Razboiul ruso-turc din 1787 aduce mari pagube schitului pustiit si ramas parasit pâna în 1848. În acest an, având acceptul urmasului primilor ctitori, Gheorghe Iovipali, calugarul cernican Acaghie reface sfântul locas. Cu acest prilej el închide pridvorul de caramida pe care îl transforma în pronaos. Tot acum îl zugraveste partial, astfel încât în biserica este pastrata pictura veche, din 1763, executata de Teodor Zugravul în timp ce în tinda exista o pictuba noua, adica cea din 1848. Paraclisul, având hramul „Sfintii Trei Ierarhi”, cladibile dinspre miazazi si rasarit completeaza aripa cetatii manastiresti pe partea ramasa libera. Lucrarile au fost initiate de episcopul Gherasim Safirim al Romanului, fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Râmnicului Noul Severin. Manastire de calugari, cu administrare proprie, asezata în mijlocul dealurilor, al gradinilor, lanurilor de porumb, livezilor si poienilor manastirea Frasinei este poate mai putin elaborata decât ctitoriile domnesti nu datorita lipsei de gust ci datorita lipsei de mijloace materiale. Locasul traieste însa nu numai prin frumusetea sa, ci si prin amintirea celui pe care multi l-au considerat una dintre cele mai reprezentative personalitati ale bisericii noastre ortodoxe, Cuviosul Calinic, asezat oficial în rândul sfintilor în octombrie 1955.
Manastirea Sfintii Trei Ierarhi
Aflata in centrul municipiului Iasi, pe celebra strada Stefan cel Mare, Manastirea...
Comentarii