Aflat pe malul „Lacului celor patru cantoane” orasul Lucerna, capitala a cantonului cu acelasi nume, este considerat unul dintre cele mai frumoase din Elvetia.
Inconjurat de Muntii Alpi, dintre care Muntele Pilat, este simbolul regiunii, strabatut de raul Reuss, orasul se remarca prin stradutele pie-truite, deosebit de curate, cladirile pictate si piatetele cu fantani.
Fara a se cunoaste cu exactitate data fondarii lui trebuie amintit ca in anul 840 este mentionat sub numele „Luciaria”, nume provenind de la o manastire a Sfantului Leodegar, fondata in jurul anul 730. In secolul al XIII-lea devine un important centru de schimb datorita deschiderii drumului prin Pasul Sankt Gothard. In 1291 este cucerit de habsburgi, iar in 1332 se alatura Confederatiei Elvetiene.
In 1798 a fost capitala Republicii Elvetiene si a prosperat devenind un oras simbol pentru regiunea nordica a tarii.
Orasul este plin de obiective turistice, biserici si muzee, gradini si fantani, toate creand o aura luminoasa vechii asezari medievale.
Cel mai cunoscut este „Podul Capelei”, numit astfel dupa Capela Sfantul Petru aflata in apropiere. Este de fapt o pasarela din lemn, acoperita, construita intr-o prima faza in 1333 ca parte a fortificatiilor orasului. Lega orasul vechi de pe malul drept al raului Reuss cu orasul nou de pe malul stang, asigurand apararea impotriva atacurilor care puteau veni dinspre lac. Initial a avut lungimea de 220 metri, dar a fost scurtat la 170 de metri din cauza numeroaselor restaurari si reamenajarii raului.
Podul este unic fiind acoperit cu o serie de picturi interioare datand din secolul al XVII-lea. Multe dintre acestea au fost insa distruse impreuna cu cea mai veche parte a podului de un incendiu izbucnit in 1993. Restaurat, ramane cel mai vechi pod de acest fel din Europa si alcatuieste un complex impreuna cu turnul octogonal, inalt de 43 de metri care se afla alaturi. Acesta este cunoscut drept „turn de apa”, dar nu indeplineste nicio functie in acest sens. A fost folosit ca inchisoare, camera de tortura, arhiva municipala si este inchis publicului.
Fortificatia orasului era completata de Fortareata Museggmauer, construita in secolul al XIV-lea, perfect conservata, zidul avand lungimea de 870 de metri, grosimea de 1,5 metri si inaltimea medie de 9 metri. Turnurile sale sunt construite pe partea imferioara cu exceptia unuia dintre ele. Din turnuri se ajungea usor pe zidul de aparare de pe metereze. Un alt simbol al orasului este Primaria Veche, construita intre 1602-1606 in stil renascentist italian, dar cu acoperis elvetian. Primaria are vedere spre piata in care se vand legume, fructe si flori in fiecare dimineata de marti si sambata.
Monumentul Leului este o sculptura in piatra, proiectata de Bertel Thorvaldsen si cioplita de Lucas Ahron intre 1820-1821. Leul ranit ii comemoreaza pe soldatii Garzii Elvetiene, masacrati in 1792 cand revolutionarii francezi au luat cu asalt Palatul Tuileries din Paris.
Pot fi amintite Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie dar si Muzeul Richard Wagner, respectiv resedinta marelui compozitor, obligat intre 1866-1872 sa paraseasca orasul München. Biserica Franciscana sau Biserica Sfantului Leodegar aduc la randul lor un plus de frumusete orasului din Alpi.
IRINA STOICA
Comentarii