Constructiile din China medievala se remarca nu prin inaltime ci prin simplitate, elementul decorativ fiind acoperisul de tigla colorata. Constructorii chinezi n-au vazut arhitectura ca o forma de arta, ci mai degraba ca un mod de manifestare filozofic. In secolul al XII-lea vechea asezare de la Beijing a devenit capitala Hoardei de Aur, acei mongoli care sparsesera Marele Zid Chinezesc, inlaturasera conducatorii autohtoni ai vremii, instalandu-si in fruntea statului propria dinastie, Yuan. In 1368, dinastia Ming i-a alungat pe mongoli facand din Beijing capitala lor.
Orasul Imperial si resedinta regala "Palatul Interzis", numit astfel deoarece vreme de 500 de ani oamenii de rand si strainii nu primeau permisiunea de a intra aici, au fost construite conform principiilor urbaniste din secolul al V-lea, bazate pe invatatura confuncianista. Astfel, orasul capitala trebuia inaltat dupa un plan simetric, bazat pe o axa nord-sud si inconjurat de ziduri a caror lungime ca si numarul de porti erau fixate cu precizie.
Calea de la poarta centrala din sud era drumul principal al cetatii si conducea spre alte ziduri, din nord, care inconjurau palatul imparatului.
Palatul imparatului care fusese construit de asemenea dupa un plan traditional a fost sensibil largit sub dinastiile Ming si Manchu (Qing) respectand insa in continuare principiile confucianiste. Dupa 1403 imparatii Ming au marit suprafata din sud a Orasului si au ridicat ziduri noi, extinse si mai mult spre sud in 1552.
Palatul Interzis, aflat in nord a continuat sa fie inconjurat de propriile sale ziduri si de un sant mlastinos. Un ambasador care reusea sa obtina o audienta la imparat intra in oras prin poarta principala din sud numita Poarta Tian'amen, poarta care a dat numele pietei in care s-au desfasurat teribilele evenimente din 1989, nume care ca o ironie s-ar traduce prin Poarta Pacii Paradisiace. Odata intrat pe aceasta poarta, respectivul ambasador trebuie sa mentina strict drumul, strabatand o multime de sali, trecand prin numeroase porti si curti pana cand in fata lui se deschidea Poarta Wu Men (Poarta Meridian), rezervata in primul rand imparatului.
Ambasadorul mai avea inca de traversat o curte prin care curgea Paraul de Aur cu exceptionalele balustrade, strabatut au cinci poduri de marmura inainte de a ajunge la imparatul asezat pe tronul numit Dragonul de Aur, in Sala Supremei Armonii, cea mai importanta sala a palatului. In fata acestei sali, construita in secolul al XV-lea si restaurata in secolul al XVII-lea, exista o uriasa curte interioara in care puteau intra o suta de mii de oameni. Se intra prin Poarta Supremei Armonii strajuita de un sir de lei de bronz si flancata de pavilioane si galerii.
Orasul interzis e o lume presarata cu clopote, statui de tot felul infatisand cu precadere dragoni, arbori si lacuri. Este un adevarat labirint de porti, curti interioare, temple, biblioteci, teatre, construite din marmura si lemn.
Ascuns privirilor vreme de secole in spatele celor patru kilometri de ziduri este transformat acum intr-o serie de muzee deschise tuturor din tara si din toate colturile lumii.
IRINA STOICA
Comentarii