Sfântul Proroc Ioan Botezatorul
Astazi, 29 august, crestinii ortodocsi praznuiesc Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul este ultimul si cel mai de seama dintre prorocii Legii Vechi, caruia biserica noastra îi închina mai multe zile de sarbatoare.
Sfântul Proroc Ioan Botezatorul
Astazi, 29 august, crestinii ortodocsi praznuiesc Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul este ultimul si cel mai de seama dintre prorocii Legii Vechi, caruia biserica noastra îi închina mai multe zile de sarbatoare.Parintii sai au fost Sfantul Proroc Zaharia si Elisabeta, fiica lui Aaron. Multa vreme casnicia lor a fost lipsita de copii, cu toate ca Zaharia, facând parte din ceata preoteasca a lui Abia si fiind slujitor la templu, înalta mereu rugaciuni ca Dumnezeu sa-i daruiasca un urmas. Sotia sa îsi petrecea si ea timpul rugându-se.
În timpul slujirii la templu, tatalui i se arata Arhanghelul Gavril, care-i vesteste ca pântecul sterp al sotiei sale a prins rod, ziua de praznuire fiind în biserica noastra 23 septembrie si numindu-se Zamislirea Sfântului Ioan. Zaharia nu crede acest lucru si este pedepsit luându-i-se graiul, care însa îi este redat la nasterea fiului, praznuita de noi la data de 24 iunie. În traditia româneasca aceasta zi reprezinta si sarbatoarea Sânzienelor.
Din frageda copilarie Sfântul se retrage în pustiu, lânga apa Iordanului, petrecându-si vremea în post si rugaciune.
Preotul Nicolae Barbu mentioneaza în cartea sa ca Zaharia este înjunghiat de calaii lui Irod, iar Sfântul Ioan, propovaduind credinta si dând sfaturi morale celor care veneau la el, îi boteaza în Iordan pe cei credinciosi, sau pe cei care îsi marturiseau pacatele. În acelasi timp este foarte aspru cu cei care se mentin în pacat, devenind atât de vestit, încât multimile încep sa creada ca el este Mesia. Ioan neaga acest lucru, mentionând ca el este doar „glasul celui care striga în pustie”. Misiunea sa atinge punctul culminant în momentul botezului Domnului, când Sfânta Treime se arata la Iordan. La îndemnul Sfântului Ioan, multi dintre ucenicii sai îl urmeaza pe Hristos, iar el ramâne sa predice, ridicându-se vehement împotriva nelegiuirilor. Dintre sarbatorile închinate lui, cea mai însemnata ramâne cea de pe 7 ianuarie, numita Soborul Sfântului Ioan, fixata la numai o zi dupa Sfânta Boboteaza – botezul Domnului. Sfântul Ioan se ridica plin de curaj împotriva tetrarhului Galileei, Irod Agripa, fiul lui Irod cel Mare. Tetrarhul pornise razboi împotriva fratelui sau, Filip, luându-i tara si sotia, Irodiada.
Aceasta îl ura de moarte pe sfânt, care este aruncat în temnita Maheras. La petrecerea organizata de ziua de nastere a lui Irod, Salomeea, fiica Irodiadei, îi încânta pe toti cu dansul ei. Irod îi promite împlinirea oricarei dorinte iar ea cere capul lui Ioan Botezatorul. Dorinta îi este îndeplinita si Sfântul este decapitat la 29 august, anul 32.
Calaii sai au avut parte de un sfârsit cumplit. Irod Antipa este trimis împreuna cu Irodiada la Lugdun, unde moare în saracie, iar Salomeea, fugarita de pirati, incearca sa scape în munti, unde un sloi de gheata se desprinde si o ucide taindu-i capul. Moaste ale Sfântului Ioan se gasesc in Franta, la Damasc si în alte câteva orase, fiind considerate facatoare de minuni
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii