Sfântul Mucenic Longhin Sutasul
Pe 16 octombrie Biserica Crestina il praznuieste pe Sfântul Mucenic Longhin, sutasul. Nascut in Capadochia, a trait in vremea guvernatorului Pilat, asa cum ne arata preotul Nicolae Barbu.
Sfântul Mucenic Longhin Sutasul
Pe 16 octombrie Biserica Crestina il praznuieste pe Sfântul Mucenic Longhin, sutasul. Nascut in Capadochia, a trait in vremea guvernatorului Pilat, asa cum ne arata preotul Nicolae Barbu. Ostas credincios autoritatilor vremii, face parte din grupul celor care L-au insotit pe Mântuitor pe Drumul Calvarului si la locul rastignirii, fiind ales chiar comandantul militarilor respectivi. Traditia spune ca el este cel care a lovit cu sulita trupul Celui rastignit. El devine martor al tuturor semnelor iesite din comun care au insotit rastignirea. Astfel, când a vazut ca soarele s-a intunecat, catapeteasma templului a fost sfâsiata, pamântul s-a cutremurat, mormintele s-au deschis, a fost coplesit de teama strigând: „Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta!”. Dupa inviere si-a parasit slujba si s-a retras in Capadochia natala, unde s-a dedicat propovaduirii Evangheliei.
Aflând aceasta, Pilat trimite o scrisoare cezarului Tiberiu prin care il informeaza asupra activitatii fostului ostean. Tiberiu porunceste sa i se taie numaidecât capul si calaii pornesc spre Capadochia.
Ajungând aici, sunt gazduiti chiar in casa celui pe care il cautau cu atâta inversunare. Sunt primiti si ospatati cum se cuvine si, aflând pe cine cauta, Longhin recunoaste ca el este acela. El isi pleaca de buna voie capul spre taiere, iar calaii sai nu pregeta nici o clipa in executarea sentintei. Capul celui care avea sa devina venerat de intreaga lume crestina este adus la Pilat care il arunca intr-o groapa de gunoaie de la marginea orasului. Aici este gasit de o sarmana femeie oarba, o cersetoare care isi cauta hrana. Ca prin farmec oarba se vindeca, recunoscând ca totul s-a datorat celui care reusise sa fac minuni si dupa moarte. In scurta vreme, in locul respectiv a fost inaltata o biserica inchinata Sfântului Longhin, al carui trup este cinstit in Biserica Fericitului Augustin din Roma.
Viata Sfântului devine astfel o pilda a puterii pe care credinta adevarata o are asupra oamenilor, calauzindu-i pe drumul cinstei si al adevarului. Sfântul este doar unul din lungul sir de martiri care a pasit pe calea credintei sacrificându-si fara regret propria viata.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii